Hem Vinvärlden Amarone Riserva med högst attraktiv prislapp!

Amarone Riserva med högst attraktiv prislapp!

av Christoffer Enquist

Med årgång 2015 gjorde kooperativet Cantine Riondos Amarone Riserva sin debut, en mycket lyckad sådan. Uppföljaren 2016 som har lagrats i fyra år innan lansering och vars produktion blott är 20 000 flaskor har nu landat på Systembolaget och den fortsätter i samma finessrika stil vilket ger oss en amarone som kombinerar kraft med elegans, dessutom till attraktivt pris.

Amarone är en preferens bland många vinvänner i vårt land. Men få har provat en riserva och det hänger såklart samman med att det lanseras relativt få men också att prisbilden är en annan. Nu när skickliga kooperativet Riondo debuterat på riserva-scenen (man gjorde det med 2015-årgången) så utmanar man även prissättningen. Riserva-vinet är signerat vinmakaren Giorgio Marchiotto och är ett urval av de bästa faten från de främsta vingårdslägena och som fått fortsätta lagringen i ytterligare två år jämfört med firmans amarone. Giorgio blandar använda barrique, mindre ekfat vill säga, med stora botti och ursprungen på faten är franskt och östeuropeiskt.

2016 Casalforte Amarone della Valpolicella Riserva, Cantine Riondo, Veneto, Italien

2016 är blott andra årgången av kooperativet Cantine Riondos Amarone della Valpolicella Riserva och produktionen är kraftigt limiterad, endast 20 000 flaskor producerades av årgången. Riservan är en vinös skapelse med fint mörkfruktigt driv där plommon, svarta vinbär och körsbär backas upp av violblom, torkade fikoninslag, korint, mörk choklad och kryddiga fatinslag. Smaken fyller gommen men inte på ett burdust sätt utan med en behaglig, elegant ansats där bärfruktigheten får fint utrymme och stöttas av markerade men ändå mogna, nerslipade tanniner. Eftersmaken visar upp tobak, torkade frukter, trä och violpastill i en lång värmande final som går mot ett torrt intryck. Seriöst formad Amarone Riserva.

90 p

Visst finns det en kraft i vinet men det är ändå en amarone i den mer finessrika skolan och det dricks med stor njutning redan idag även om såklart har många års potential. Allra helst serverar vi vinet till ostbrickan med lagrade hårdostar; tänk parmesan med ålder, Gruyère, Herrgård eller en vällagrad holländsk Beemster.

Casalforte Riserva i årgång 2016 återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 15,5%) har artikelnummer 73567 och kostar 369 kronor.

Till Casalforte Riserva på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING