Amaronen som både sticker ut och smälter in på rätt sätt

Livets Goda 10 Aug, 2018
Vin Amaronevinernas stora popularitet i Sverige har länge varit ett faktum, men det har också lett till att marknaden har svämmats över av dåligt framställda viner där honnörsordet alltför ofta är kladdig sötma, eller ”mustigt och fruktigt” som många skulle uttrycka det. Naturligtvis finns det fortfarande riktigt bra exemplar och 2015 Amarone della Valpolicella ai Colli från producenten Vivaldi Wines är ett av dessa.

Livets Goda om 2015 Amarone della Valpolicella ai Colli
Glöm det här med folklig soltorkad och översötad fruktighet i bambuland. Det finns annan typ av amarone. Det här vinet är ett sådant. Visst, vi har här rostade fat med mörka, kryddiga anslag, tillsammans med saftiga körsbär och plommon. Men det blåser en uppfriskande maritim vind och här vilar en stram stringens i vinets frukt. Sötman är väl sansat balanserad, en bra dusch i syran finns, tanniner som möter upp och ger sköna volleys och nätrullare och en diskret, bergig mineralisk känsla ger det här vinet en fräsch och ren attityd som trots detta inte går vilse i sin ursprungsstil utan ger en tydlig vink om sin födelseort.

Det här är en amarone som sticker ut på de rätta sätten och samtidigt smälter in i genrens landskap. Dessutom är det riktigt gott!

90 poäng / Livets Goda

2015 Amarone della Valpolicella ai Colli
Nr 70635 (750 ml) 15%, 199 kr,
Valpolicella, Italien

Vinet kan beställas styckevis. Vid köp av 3 flaskor levereras vinet i en trälåda. (*endast ett fåtal trälådor kvar).
Vinet beställer ni smidigt via Systembolaget här >>

Serveringstips:
Servera svalt till charkuterier, pasta, ostar eller varför inte till en Wallenbergare med potatispuré och färska ärtor. Mår bra av att luftas i glaset.


Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

O/O Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019

Felix Veggie växer med tre vegetariska soppor

Mat och Restaurang En tomat- och mozzarellasoppa, en vegansk gulasch och en sötpotatis-…
18 Mar, 2019

Jura lanserar 12-åring i halvflaska med ny profil

Whisky och Bourbon Jura har genomgått en omfattande förändringsprocess och Jura Destilleriets Master…
18 Mar, 2019

Lansering den 22:a mars - A Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs

Vin Årgången 2017 inledde med en hel del nederbörd men utan…
18 Mar, 2019

Rester blir till rätter med Restakuten

Mat och Restaurang Nu startar Willys Restakuten: en tjänst på Instagram där användarna…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet