Hem Whisky & Bourbon Amarula x 3 – en av de bästa

Amarula x 3 – en av de bästa

av Anders Enquist

Amarula Cream är en helt naturlig produkt som tillverkas av frukten från Marulaträdet. Frukten mognar i februari och mars och avger då en intagande tropisk doft som lockar till sig mängder av vilda djur. Horder av elefanter vandrar i dagar för att få tillfälle att kalasa loss på frukten från marulaträdet som därav fått namnet “The Elephant Tree”. Livets Goda sällar sig till elefanterna…

Marulafrukten innehåller fyra gånger mer C-vitamin än en apelsin, är ljusgul till färgen och har samma storlek som ett plommon. Frukten plockas när den fallit till marken varpå kärnorna och skalet separeras från fruktköttet som får jäsa under förhållanden som liknar vinmakning. Det unga vinet destilleras sedan i potstills av koppar. Destillatet lagras sedan i ungefär två år på små ekfat. Innan buteljering tillsätts färsk grädde och en aning ren marulaextrakt för att förhöja smaken. En enda butelj Amarula innehåller juice från 50 frukter.

Vi har i dagarna provat uppsättning Amarula som finns tillgängligt på Systembolaget: Klassikerna Amarula Cream, den smaksatta Raspberry & Chocolate samt senaste nytillskottet Amarula Vegan.

Amarula Cream 17%
Nr 677 / 700ml / 200 kr
Bas Amarula är utan tvekan en av de bästa, eller till och med bästa inom sin genre, framför allt en av de fräschaste. Finessigt kryddig och med en mineralisk glans som ger fina tanninkanter och skärpa i det smakfullt chokladsöta och bärfruktigt rundade. Balans och nyans och serveras bästa ren och sval, då isen klär av de spetsade egenskaperna.    

Amarula Cream Raspberry & Chocolate 15,5%
Nr 83991 / 700 ml / 219 kr
Hallon och choklad i en mix lika god som den låter. Visst har vi godis i faggorna, men vissa citrusvindar lyfter friskheten i det söta och håller likören på den fräscha sidan i sann Amarula-karaktär. Serveras utmärkt on the rocks, eller standardiserad sval ren. Ett snyggt basalternativ till eggnog, kryddad lite extra med muskot och en liten skvätt rom och bourbon.

Amarula Vegan Coconut Based 15,5%
Nr 57332 / 700 ml / 239 kr
Veganvänlig Amarula med tydlig kokosnötprägel, precis som utlovat, med osviklig choklad och Marulabärighet som håller likören inom husstilen. Söt men med en stram, kryddig strimma i avslutet som ger lite spets som transparerar det mäktiga och ger uthållighet sval och rent serverad. Annars är det uppenbart; spetsa med en bra rom och en skiva ananas så är Piña coladan klar att servera.

Amarula på Systembolaget >>

Julinspiration: Gräddkola med Amarula, pistage och havssalt >>

RELATERAD LÄSNING