1

Amasole – en Barbera d’Alba i klassisk & oerhört matvänlig stil

Piemonte-kärleken vet inga gränser för oss svenskar och det gäller såväl vinerna baserade på nebbiolo som de på barbera-druvan. Nu har vi en Barbera d’Alba-nyhet framför oss och det är ett vin från ett av de mindre men riktigt seriösa kooperativen i regionen, Cantina Pertinace. I glasen; 2020 Amasole Barbera d’Alba.

Amasole är den svenska importörens eget brand och vinet har man tagit fram tillsammans med respekterade Cantina Pertinace i piemontesiska Treiso. Producenten, som grundade sin verksamhet 1973, hör till de mindre kooperativen i regionen med blott 20 medlemmar och en årsproduktion om 650 000 flaskor. Fokus för Pertinace har länge legat på nebbiolo och inte minst sina Barbaresco men man sitter även på en hel del äldre vingårdar med barbera-druvan. Med Amasole, en Barbera d’Alba, så har Pertinaces vinmakare Stefano Giordano skapat en klassiskt torr och skönt kärv barbera som lagrats nio månader på de typiska slavonska faten.

Livets Godas intryck av 2020 Amasole Barbera d’Alba

Klassisk barbera med tydligt blomörtiga inslag, körsbär, plommon, tomat och en diskret fatnyans som tar sig en ton av kakao. Smaken visar upp en skönt körsbärskärv karaktär uppbackad av färska viktoriaplommon, örtiga toner och en pigg syra som förstärker den torra, matorienterade vinstilen. Faten håller sig i bakgrunden, tar inte över utan adderar blott till vinets struktur. Avslutet är torrt, juicy och får en att sukta efter en långkokt ragu.

87 p

Amasole Barbera d’Alba återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 14,5%) har artikelnummer 55571 och kostar 139 kronor.

Till vinet HÄR >>>