anCnoc 12 years och Peated Sherry Cask Finish – i ny kostym med bevarad rofylld intensitet

av Livets Goda

När anCnoc 12 Years lanserades på Systembolaget för många år sedan, har den sedan dess varit en närvarande vän som successivt förfinats och som idag bjuder på elegant kraft och kvalitativ struktur. Samma sak gäller för anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition, som dock bara har fem års historia på Systembolaget. Vi har idag hällt upp detta radarpar för ett återbesök i våra glas.

Denna uppställning är dessutom i full gång att presenteras med den nya designuppdateringen på Systembolaget, inga monumentala förändringar, men små ”tweakar” för att understryka och framhäva whiskyns elegans,

Chefredaktör Anders Enquist om;

anCnoc 12 Years, 40%

Highlands / Skottland / 700 / 429 / 399 kr / 91
Denna 12-åriga whisky för sin egna kraft på ett elegant och ödmjukt vis, med transparens i styrkegraden och en rofylld intensitet. Frukten är utsökt i sina violblommiga reflexer och nobelt karamelliserade dragningar av apelsin och citronnotad citrus, torkad aprikos och äpplen, där lagringen i ex bourbonfaten ger en rättrådig pepprig kryddighet och sprider samtidigt ett ljus av vanilj.   Fin, cedertorr tobak och en havssmittad lakritssälta sätter sig tillrätta i avslutet som befäster det som hela denna whisky bygger sitt koncept på: slät elegans och finstämda nyanser i gom och nos.

anCnoc Peated Sherry Cask Finish, 40%

Highlands / Skottland / 700 / 577 / 339 kr / 91+
Knockdhu Distillery har utövat peaty konst sedan sin begynnelse och med sin ”svarta label” och den rökiga whisky man gjorde då, har vi idag en liknande torvsammansättning. Och i sann anCnoc anda så handlar det mer om en subtil peatyness än hårdrökt stil. Och nej, det handlar inte om feghet eller något annat, det handlar mer om att vara trogen sitt whiskyursprung och framför allt sin whiskyidentitet. Som med 12-åringen här ovan: med transparens i styrkegraden och en rofylld intensitet.

Således har vi en fin balans och ett utsökt fatlagringsförhållande med ex-bourbonfat i första ledet med en slutfinish i ex sherryfat. Fruktigheten balanserar stilfullt mellan att vara honungssmekt och karamelliserad i tonerna av violblommig citrus, körsbär, fikon och äpplen, snyggt finjusterat med vanilj och tjärasmyckad lakrits. Kryddigheten har fin aromatik och rökigheten framkallar lägereldar i skogsbrynet och en viss cigarraska. Det är mycket smakfullt.

Whiskyna finner man på Systembolaget HÄR

Kort om Knockdu Distillery
anCnoc (uttalas ’a-nock’) tillverkas på Knockdhu Distillery i den lilla byn Knock, nära Huntly i Aberdeenshire, där destillerichefen Gordon Bruce och hans mångåriga team ägnar sig åt det traditionella hantverket att göra utmärkt whisky. Destilleriet grundades 1894 av den listiga pionjären John Morrison, efter att han upptäckte ett överflöd av de naturresurser som behövdes för att göra fin maltwhisky i området: rent källvatten och rikligt med torv och korn.