”anCnoc 12 yo - en ytterst smakfull, melodisk och ”bittersweet” whiskymelodi”

Livets Goda 17 May, 2019
Whisky och Bourbon Knockdhu Distillery grundades av John Morrison redan 1894. Markerna i omgivningen var fulla av torv och korn växte sig stark på de närliggande fälten. Produktion och distribution möjliggjordes av närheten till ”The great north railway” och klart, välsmakande vatten vilket är så viktigt för produktionen. Idag är anCnoc en prisbelönt whisky som hyllas av whiskyskribenter världen över. AnCnoc, som uttalas ”a-nock”, kommer från gaeliskans ”cnoc dhubh” vilket betyder svart kulle. Destilleriet ligger vid foten av den svarta kullen Knock Hill i södra Highland.Chefredaktör Anders Enquist om anCnoc 12 YO
Denna 12-åring är ett alldeles briljant exempel på det vi kallar ”hålla handen” whisky. Det vill säga en whisky som är ett tryggt och säkert sällskap som vi alltid kan lita på, hur än det stormar omkring oss. Låter det trist? Icke då, här finns även finesser och komplexa vinklar, och ett utsökt elegant basspel som ligger som grund i hela skapelsens struktur och bäddar för övriga komponenter att bidra med sitt. Vi pratar fyllig diskant, vi pratar transparent, finlemmad kraft, ja, det vilar något vinöst i denna whisky som vi finner oerhört tilldragande.

Sötman med sin karamelliserade nötvind är utsökt balanserad och syrligt nyanserad, fatspelet finlirar med vibrerande sensitivitet och smakfullhet och skänker en fin krydddslöja i det torrt mjuka och silkiga bettet. I fruktspelet hintar vi körsbär, apelsin och citrus med en viss blommig vegetal bris som ger whiskyn närapå en feminin, elegant glans som ger exakt det som vi tidigare noterat: den vinösa utstrålningen. 

anCnoc är en ”smooth operator” med en ytterst smakfull, melodisk och ”bittersweet” whiskymelodi som andas klassisk och samtidigt uppdaterad tidlöshet.

Kort och gott: det är en väldans god whisky!

90 poäng / Whisky & Bourbon

AnCnoc 12 YO
Art.nr: 429 Pris: 379 kr, 40 %
Speyside, Skottland

AnCnoc 12 YO finns på nästan alla Systembolag, hitta ditt närmsta Systembolag med flaskan på hyllan här >>


Ny ginaktör på Systembolaget – twistat, annorlunda och gott

Whisky och Bourbon Whitley Neill är ett engelskt familjedestilleri i 8:e generationen, som…
20 Jun, 2019

Midsommarecept från Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
20 Jun, 2019

Korv första uppgiften i finalen av Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Den 12-13 september 2019 är det final i Årets Kock…
18 Jun, 2019
Artikelarkivet