Hem Whisky & Bourbon ”anCnoc 12 yo – en ytterst smakfull, melodisk och ”bittersweet” whiskymelodi”

”anCnoc 12 yo – en ytterst smakfull, melodisk och ”bittersweet” whiskymelodi”

av Livets Goda

Chefredaktör Anders Enquist om anCnoc 12 YO
Denna 12-åring är ett alldeles briljant exempel på det vi kallar ”hålla handen” whisky. Det vill säga en whisky som är ett tryggt och säkert sällskap som vi alltid kan lita på, hur än det stormar omkring oss. Låter det trist? Icke då, här finns även finesser och komplexa vinklar, och ett utsökt elegant basspel som ligger som grund i hela skapelsens struktur och bäddar för övriga komponenter att bidra med sitt. Vi pratar fyllig diskant, vi pratar transparent, finlemmad kraft, ja, det vilar något vinöst i denna whisky som vi finner oerhört tilldragande.

Sötman med sin karamelliserade nötvind är utsökt balanserad och syrligt nyanserad, fatspelet finlirar med vibrerande sensitivitet och smakfullhet och skänker en fin krydddslöja i det torrt mjuka och silkiga bettet. I fruktspelet hintar vi körsbär, apelsin och citrus med en viss blommig vegetal bris som ger whiskyn närapå en feminin, elegant glans som ger exakt det som vi tidigare noterat: den vinösa utstrålningen. 

anCnoc är en ”smooth operator” med en ytterst smakfull, melodisk och ”bittersweet” whiskymelodi som andas klassisk och samtidigt uppdaterad tidlöshet.

Kort och gott: det är en väldans god whisky!

90 poäng / Whisky & Bourbon

AnCnoc 12 YO
Art.nr: 429 Pris: 379 kr, 40 %
Speyside, Skottland

AnCnoc 12 YO finns på nästan alla Systembolag, hitta ditt närmsta Systembolag med flaskan på hyllan här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING