Hem Whisky & Bourbon anCnoc 12år – en whisky för sommaren

anCnoc 12år – en whisky för sommaren

av Livets Goda


Kan du berätta lite om anCnoc för de som inte känner till den whiskyn?
anCnoc är en singel malt whisky från de skotska högländerna och produceras vid Knockdhu Distillery som ligger en dryg mil öster om Keith i nordöstra Skottland. De har där producerat högklassig whisky sedan 1892 och de jobbar med traditionella metoder under ledning av distillery managern Gordon Bruce.

Vad betyder egentligen anCnoc?
anCnoc betyder “kullen” på gaeliska och åsyftar den mörka kullen Knock Hill som avgränsar området Speyside med Highlands. anCnoc ligger öster om Knock Hill och är således en Highland whisky.

Vad gör anCnoc 12år till en extra bra whisky för sommaren?
De sköna tonerna av citrus tillsammans med mjuk ljunghonung bidrar starkt till att den lämpar sig ytterst väl på sommaren, tillika att den är en whisky som fungerar för både whiskykännare och nybörjare. När temperaturen stiger och man lutar sig tillbaka i solstolen så vill jag njuta av en whisky som inte är rökig eller för tung och då funkar anCnoc 12år perfekt.

Hur ser din whiskysommar ut?
I år siktar jag på sol och bad runt om i Sverige och mycket tid vid grillen. anCnoc 12år är en ständig följeslagare då man kan ha en i handen medan man vänder köttet. Just denna whisky lämpar sig otroligt bra till färska hallon med lite limesocker och riven vit choklad.

anCnoc 12år finns att köpa på Systembolaget och kostar 379 kr.

Livets Goda om anCnoc 12 YO – “En riktigt underhållande huswhisky”
Denna höglandsmalt har lagrats i minst 12 år på amerikanska ekfat samt spanska sherryfat. Här har vi en single malt, med blygsam prislapp, som utvecklats åt alla de rätta hållen de senaste åren. Aromen som stiger ur glaset är fint syrlig och fruktig med inslag av citrus. I det andra steget öppnar AnCnoc upp med en skön sötma, som sedan omsluts balanserat av de ljusa faten och frukten med sina toner av citrus, apelsin och honung. Denna tolvåring bjuder vidare på en bra mognad och fin, elegant struktur och vi kan konstatera att destilleriets strävan och ambition som man uttalade för 5-6 år sedan, att höja kvaliteten på alla sina produkter, visar sig alltmer. Det här har blivit och är en riktigt trevlig och underhållande huswhisky att umgås med. 90 poäng

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING