Hem NyheterNyhet WB anCnoc släpper nyhet med sherrytoner och distinkt rökighet – exklusivt för Sverige

anCnoc släpper nyhet med sherrytoner och distinkt rökighet – exklusivt för Sverige

av Livets Goda

I december lanserar anCnoc Highland Single Malt Scotch Whisky sin största nyhet någonsin på svenska marknaden, nämligen anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition. Som namnet skvallrar om så är denna whisky slutlagrad på sherryfat och har en distinkt rökighet. Denna kopparfärgade whisky hittar man på nästan alla Systembolagshyllor från och med den 1 december till det eminenta priset av 329 kr.

anCnoc (uttalas ’a-nock’) produceras på Knockdhu Distillery, som ligger vid ”Black Hill” (Knockdhu på gaeliska) nära Huntly i Aberdeenshire. Destilleriet grundades 1894 av den listiga pionjären John Morrison, efter att han upptäckt ett överflöd av de naturresurser som behövdes för att göra fin maltwhisky i området: rent källvatten och rikligt med torv och korn.
anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition är en nyhet som släpps exklusivt för den svenska marknaden. Det är det första permanenta rökiga släppet i Sverige som kommer från Knockdhu Distillery, som har mognat på ex-bourbonfat och sherryfat.

anCnoc är vanligtvis känt för sin lätta icke-rökiga karaktär, men det senaste tillskottet i samlingen har Destillerichefen Gordon Bruce skapat med destilleriets arv och traditioner i åtanke – detta genom att förbli trogen till när Knockdhu grundades 1894, en tid då torv bröts för hand från marken och användes som en del av mältningsprocessen, vilket gav whiskyn en jordig, rökig smak.

anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition är tillverkad av kornmalt som har torkats tillsammans med lokal torv från Aberdeenshire, en hyllning till destilleriets arv som gett denna whisky sin subtilt rökiga smak.

Knockdhu’s Distillery Manager Gordon Bruce tror att detta är nyckeln till den stigande populariteten för anCnoc’s rökiga serie. Han säger: “Sammansättningen i vår lokala torv ger whiskyn en tilltalande rökighet, tänk tonerna av lägereld snarare än den hårdare medicinala smaken som återfinns hos viss rökig whisky. Även om den inte kommer från exakt samma ursprung, har torven vi använder idag en nästan identisk sammansättning som den som användes när whiskytillverkningen började på Knockdhu Distillery för över 125 år sedan, vilket betyder att våra rökiga whiskys är trogna originalet i smak och karaktär. Detta ger konsumenten en annan typ av upplevelse av torv – en delikat aromatisk rökig whisky som exploderar med smakerna av gröna äpplen och honung.

anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition har den distinkta svarta etiketten och ytterförpackningen som kännetecknar anCnoc’s rökiga serie, men den är buteljerad i en genomskinlig flaska för att visa upp den kopparfärgade whiskyn.

anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition
Artikelnummer: 57701
Alkoholhalt: 40 %
Storlek: 700 ml
Pris: 329 kr
Lansering: 1 december 2020

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING