Hem Vinvärlden Andrew Murrays Tous les Jours – charmant & omfamnande syrah från Santa Ynez Valley

Andrew Murrays Tous les Jours – charmant & omfamnande syrah från Santa Ynez Valley

av Livets Goda

Har man en fäbless för de amerikanska Rhône-inspirerade vinerna så är Andrew Murray inget nytt namn. Trots att han blott är runt de 50 så har han gjort vin i mer än tre decennier och den erfarenheten noteras inte minst i Tous les Jours, en syrah som glädjande nog finns i närmare 250 Systembolagsbutiker och som är veckans vintips från Livets Goda. 

Andrew Murray gjorde sitt första vin redan vid 18 års ålder. Inte hemma i Kalifornien men i Australien där han gjorde praktik medan han studerade vid U.C. Davis, känd för just sina vinutbildningar. Föräldrarna var restaurangägare och tillsammans startade de upp ett vineri i början av 1990-talet där första vinet lanserades 1993. Andrew Murray har sedan starten haft fokus på Rhônedruvor med då syrah i centrum och det återspeglas också i vinerna från Santa Ynez Valley där han huserar, ett område som för många blev känt tack vare vinfilmen Sideways.

Andrew Murray arbetar, mer eller mindre sedan starten, vingårdarna med försiktig intervention för att som han själv säger: “Som ett litet familjeföretag så har våra barn varit med oss i vingårdarna ända sedan de föddes. Det sista vi vill som föräldrar är att de ska hoppa omkring i någon kemikaliedimma, eller att det inte ska finnas någon jord kvar för dem att bruka när de blir vuxna och förhoppningsvis vill fortsätta i företaget.”

Livets Goda om 2020 Andrew Murray Vineyards Syrah Tous les Jours, Santa Ynez Valley, Kalifornien, USA

Santa Ynez Valley är känt för sin syrah och här har vi ett utmärkt exempel på varför. Andrew Murrays Tous les Jours lanserades i början av sommaren i det fasta sortimentet och det är glädjande att så pass många butiker har denna på sina hyllor för det är en charmigt generös och omfamnande syrah med kryddiga toner från såväl druva som fat, fint mörkbärigt driv med björnbär, mörka hallon och blåbär, viol och örtigt peppriga instick. Smaken är mörkbärigt solig men också stram med skärpt syra, omslutande tanniner och en gomfyllande känsla som ändå lyckas sända ut transparenta signaler. Faten skänker kakao och som tillsammans med en blomörtig känsla följer med i det kvardröjande avslutet. Ett väldigt lättgillat vin som lagrats 16 månader i franska ekfat.

90 p

Andrew Murrays Tous les Jours finns i närmare 250 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem vinet utan extra kostnad. Artikelnumret är 2496 och flaskan (750 ml, 14,5%) kostar 199 kronor. Vinets charm gör att vi gärna dricker det utan mat men när det dukas upp så är det klockrent till höstens maffigare smaker, gärna långkok på vilt.

Till Andrew Murray Tous les Jours HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING