Anée Fine Calvados – en utmärkt digestif och drinkingrediens

Niklas Jörgensen 10 Jul, 2018
Whisky och Bourbon La Martiniquaise är ett anrikt spritföretag som grundades 1934, fortfarande familjeägt. Med grupperingen La Martiniquaise och Bardinet är de Frankrikes näst största spritföretag efter Pernod Ricard. I portföljen ingår bland annat den klassiska Calvadosproducenten Busnel.Busnel
som är beläget i kärnan av Pays d’Auge, i Cormeilles, har varit med sedan 1820 när de första stegen togs mot att göra Calvados till mer än en lokal dryck som intogs av bönderna. Destillatet får dessutom en rejäl boost när vingårdarna i Frankrike drabbas av vinlusen under andra hälften av 1800-talet, något som ödelägger Cognac exempelvis. Under 1900-talet blir det alltmer en kommersiell produkt och 1942 erhåller Calvados Pays d’Auge sitt ursprungsskydd. Idag är de tre till antalet i Normandie, ursprungsklassificeringarna av Calvados.

Cidern är utgångspunkten och när denna jäst naturligt till runt 6% så påbörjas destilleringen genom att cidern hettas upp och vid kondenseringen så återvinns endast etanolen samt aromatiska föreningar. Efteråt håller destillatet en styrka på 70% men måste lagras i minst två år innan det får buteljeras. Under fatlagringen utvecklas destillatet och frukten intensifieras innan slutblenden sätts.

Anée Fine Calvados, Cuvée des Capucins (artikel 112, 500 ml, 209 kr)
Buteljeringen Anée har ursprunget Appellation Calvados Contrôlée och är en Fine Calvados vilket innebär minst två års lagring. Färgen är ljust bärnstensaktig, bronsnyanserad. Doften är tydligt fruktig med inslag av höstack, cider, bokna äpplen, en svag touch av agave samt en diskret vaniljnyans. I gommen bjuds det på en initial äppelsötma som dock tämligen omgående snörper samman fint och ger en torr Calvados med inslag av lätt oxiderade äpplen, halm, vanilj och syrliga torkade frukter. Eftersmaken är avrundat fruktig och med fin längd utan spritighet.

Användningsområde
Ung Calvados är ett uppfriskande inslag efter maten med utmärkta digestif-egenskaper men för den som vill experimentera så passar även en Fine Calvados utmärkt i flertalet drinkar. Jack Rose exempelvis, en drink på calvados, färskpressad lime och grenadine. Eller varför inte väcka liv i klassikern Appletini där du byter ut vodkan mot just Calvados.

Busnels Anée Fine Calvados finns i samtliga Systembolagsbutiker och kostar 209 kronor för 50 cl.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet