Anée Fine Calvados – en utmärkt digestif och drinkingrediens

Niklas Jörgensen 10 Jul, 2018
Whisky och Bourbon La Martiniquaise är ett anrikt spritföretag som grundades 1934, fortfarande familjeägt. Med grupperingen La Martiniquaise och Bardinet är de Frankrikes näst största spritföretag efter Pernod Ricard. I portföljen ingår bland annat den klassiska Calvadosproducenten Busnel.Busnel
som är beläget i kärnan av Pays d’Auge, i Cormeilles, har varit med sedan 1820 när de första stegen togs mot att göra Calvados till mer än en lokal dryck som intogs av bönderna. Destillatet får dessutom en rejäl boost när vingårdarna i Frankrike drabbas av vinlusen under andra hälften av 1800-talet, något som ödelägger Cognac exempelvis. Under 1900-talet blir det alltmer en kommersiell produkt och 1942 erhåller Calvados Pays d’Auge sitt ursprungsskydd. Idag är de tre till antalet i Normandie, ursprungsklassificeringarna av Calvados.

Cidern är utgångspunkten och när denna jäst naturligt till runt 6% så påbörjas destilleringen genom att cidern hettas upp och vid kondenseringen så återvinns endast etanolen samt aromatiska föreningar. Efteråt håller destillatet en styrka på 70% men måste lagras i minst två år innan det får buteljeras. Under fatlagringen utvecklas destillatet och frukten intensifieras innan slutblenden sätts.

Anée Fine Calvados, Cuvée des Capucins (artikel 112, 500 ml, 209 kr)
Buteljeringen Anée har ursprunget Appellation Calvados Contrôlée och är en Fine Calvados vilket innebär minst två års lagring. Färgen är ljust bärnstensaktig, bronsnyanserad. Doften är tydligt fruktig med inslag av höstack, cider, bokna äpplen, en svag touch av agave samt en diskret vaniljnyans. I gommen bjuds det på en initial äppelsötma som dock tämligen omgående snörper samman fint och ger en torr Calvados med inslag av lätt oxiderade äpplen, halm, vanilj och syrliga torkade frukter. Eftersmaken är avrundat fruktig och med fin längd utan spritighet.

Användningsområde
Ung Calvados är ett uppfriskande inslag efter maten med utmärkta digestif-egenskaper men för den som vill experimentera så passar även en Fine Calvados utmärkt i flertalet drinkar. Jack Rose exempelvis, en drink på calvados, färskpressad lime och grenadine. Eller varför inte väcka liv i klassikern Appletini där du byter ut vodkan mot just Calvados.

Busnels Anée Fine Calvados finns i samtliga Systembolagsbutiker och kostar 209 kronor för 50 cl.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet