Annas Pepparkakor presenterar Årets smak 2021 och lanserar miniglassar med pepparkakor

av Livets Goda

För sjunde året i rad lanserar Annas Pepparkakor en tillfällig smak inför julsäsongen. Årets smak 2021 präglas av nostalgi, trygghet och tradition och är av en av våra absolut mest älskade smaksättare, kardemumma. En historisk tillbakablick har gett inspiration till en pepparkaka där aromatisk, välsmakande kardemumma får spela den absoluta huvudrollen.

((( Livets Goda på Instagram: @livetsgoda_magazine – följ oss du med! )))

2014 införde Annas pepparkakor en tradition att inför varje advent- och julsäsong lansera en ny tillfällig smak. Bland tidigare smaker finns storsäljarna Polka, Lakrits och Toffee som alla tänjt på gränserna hur en pepparkaka kan smaka. I årets smak går man i stället tillbaka i tiden för att skapa en känsla av nostalgi, trygghet och tradition genom att lyfta en av våra absolut mest älskade smaksättare, kardemumma.  Idag förknippas kardemumma kanske främst med bullar och andra älskade mjuka bakverk, men årets smak låter kardemumman blomstra ut och ta på sig den absoluta huvudrollen i Annas Kardemumma.

  • Årets smak präglas av tradition och nostalgi, men det gör den på inget sätt mindre spännande för det. Aromatisk kardemumma i kombination med pepparkaka ger en utmärkt smakupplevelse, och vi vågar lova att det är en av våra allra godaste kakor någonsin. Självklart följer vi den goda traditionen att baka på plåt vilket ger Annas pepparkakor sin härliga sprödhet, säger Eva Forsberg, Category Marketing Manager på Annas Pepparkakor.

Pepparkakans resa från medicin till älskad julkaka

Pepparkakor är en av världens allra äldsta bakverk och de första dokumenterade skrifterna om pepparkakor i Sverige dateras ända tillbaka till 1440-talet. Det var nunnor i klostret i Vadstena som bakade och sålde pepparkakor i framförallt medicinskt syfte och pepparkakorna bakades då på vad som ansågs vara läkande kryddor som anis, cederolja, citron, pomeransskal och kardemumma. Kakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär och man trodde att de även kunde bota allt från kolera till depressioner. Efterhand bleknade de medicinska aspekterna bort och de välsmakande kakorna blev en lyx för kungligheter och de bättre förmedlade vid årets högtider. Först under 1800-talet började pepparkakor bakas i de svenska hemmen och pepparkaksbakandet kom att koncentreras allt mer till tiden kring jul.

Annas Limited Edition Kardemumma kommer finnas i dagligvaruhandeln till det rek priset ca 18,90 sek (150 g)

Nyhet: Miniglassar för pepparkaksälskaren

För två år sedan tog Annas Pepparkakor klivet från kakhyllan till frysdisken med Annas Pepparkaksglass. Nu utökas sortimentet med ”Annas Miniglassar” – glassar av gräddglass och Annas Original Pepparkakor. 

I Sverige äter vi näst mest glass i hela Europa och vi äter också glass under de kallare månaderna i större utsträckning än vad man gör i andra länder*. 2019 lanserade Annas Pepparkakor sin första pepparkaksglass som blev omåttligt omtyckt av konsumenterna. Två år senare lanseras nu efterföljaren ”Annas Miniglassar” i en förpackning med 8 miniglassar.

  • I Sverige älskar vi både Pepparkakor och glass! Att kombinera de två och skapa en riktigt kvalitetsglass visade sig vara en omtyckt satsning som togs emot oerhört väl av konsument. Med Annas Miniglassar tar vi ytterligare ett steg i utvecklingen av pepparkaksglass och hoppas att miniglassarna ska uppskattas till kaffet, glöggkalaset eller som efterrätt till vardag och fest, säger Eva Forsberg, Category Marketing Manager på Annas Pepparkakor.

En förpackning Annas Miniglassar innehåller 8 miniglassar x 50 ml. Annas Miniglassar finns i dagligvaruhandeln till det rek priset ca 44,90 SEK.

*Föreningen svenska glasstillverkare, 2021