Hem Nyheter Ännu doftar kärlek – och kaffe

Ännu doftar kärlek – och kaffe

av Christoffer Enquist

Det är något speciellt med att vakna till doften av nybryggt kaffe. Är kaffet dessutom gjort av nyrostade bönor och bryggt av din älskade är den positiva upplevelsen total. ”Coffee and love taste best when hot” är ett etiopiskt talesätt som passar extra bra så här i alla hjärtans tider. Men vad är det egentligen som gör kaffet och de känslor det väcker så speciellt? Kafferosteriet Koppar reder ut.

I nyrostat kaffe kan man hitta över 1000 aromer. De flesta uppstår under rostningen av bönorna och många av de aromatiska föreningarna som blir till dofter är dels lösliga i vatten, dels extraheras de och frigörs när kaffet bryggs. En hel del forskning har gjorts på varför kaffedoft ger positiva känslor hos människor. Här har vi samlat svaren på några av de mest googlade kaffefrågorna:

1. Ökar kaffedoften vår prestationsförmåga?

Det enkla svaret är ja. Men det blir lite mer komplext när vi går in på djupet. Enligt en studie publicerad i Journal of Environmental Psychology optimerar nämligen kaffedoften uppmärksamheten. Vår förmåga att tänka problemlösande leder i sin tur till bättre prestationer i skolan, på jobbet och hemma.

Men det är egentligen inte aromerna i sig som gör det, utan placebo-effekten. Kaffe förknippas nämligen i stort sett bara med positiva känslor. Det gäller för såväl kaffedrickare, som de som inte dricker kaffe särskilt ofta. Och i och med att kaffe är så starkt kopplat till koffeinets uppiggande effekt, njutning och belöning har vår hjärna lärt sig att älska det. Därför räcker det ofta med kaffets doft för att aktivera alla positiva impulser som gör att vi presterar bättre.

Kaffearom

2. Kan man få i sig koffein genom att dofta på kaffe?

Nej, koffeinet följer inte med aromerna så det får du bara i dig om du dricker kaffet. Men vi ska inte underskatta placebo-effekten som nämns ovan. Kaffedoften kommer att göra dig pigg eftersom hjärnan förknippar doften med den uppiggande effekten av att dricka kaffe.

3. Kan man vara allergisk mot kaffedoft?

Eftersom det rostade kaffet har många aromatiska föreningar med hög koncentration, som dessutom extraheras och blir mer flyktiga vid bryggningen, hör kaffe till de mest doftrika livsmedlen.

De flesta människor älskar doften, men ett fåtal tycker inte om den och kan därför uppleva den som negativ. Det finns också ett fåtal personer som är medicinskt doftöverkänsliga och därför har svårt med starka dofter i allmänhet. Vissa av dessa har uppgivit att kaffedoft är ett problem. Det handlar dock inte om regelrätt allergi eftersom det inte finns ämnen i kaffets doft man kan vara allergisk mot.

4. Påverkar kaffedoft vårt köpbeteende?

Doften av kaffe används då och då för att locka oss till köp, framförallt har stora kafékedjor satsat på koncentration av kaffedoft för att få oss mer sugna på fika. Det används också för att få oss på gott humör i allmänhet – och därmed mer mottagliga för reklam och shopping.

5. Kan kaffedoften stärka vårt kärleksliv?

Fokus, koncentration och gott humör är något vi alla söker hos vår kärlekspartner. Kanske skadar inte heller lite ökad prestationsförmåga … Placeboeffekten av kaffets doft, som nämns ovan, ökar allt detta hos oss.

Mer information och möjligheten till att ge bort ett nyrostat kaffebrev till någon du bryr dig om, finner man på kafferosterietkoppar.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING