Hem Whisky & Bourbon Anselmo Mendes – kungen av alvarinho blir ölbryggare

Anselmo Mendes – kungen av alvarinho blir ölbryggare

av Livets Goda

För några år sedan startade Filipe Macieira och Francisco Pereira upp Letra. Två universitetskompisar, doktorander inom bioteknik och där Filipe drog till Tjeckien för att praktisera inom bryggerisektorn. Sitt alldeles egna hantverksbryggeri etablerade man i Vila Verde, en stad norr om universitetsfästet Braga i Minho. Och det är här man fortsatt utveckla sin stil och bland annat inlett ett samarbete med Anselmo Mendes.

“Så, när ska du göra en öl då?” Vi minns än samtalet vi hade med Anselmo efter ett besök vid Quinta da Torre, den egendom som Anselmo köpte för ett par år sedan nära Monção. Det var ett restaureringsprojekt av större storlek som han gett sig i kast med och när vi traskade runt på egendomen och bland annat kikade på alla de canastro eller hórreo som de också kallas i Minho; stenhus som står på pålar ovanför markytan och där majskolvarna hängdes för torkning. För är det något man förser övriga landet med, förutom vin, så är det majs.

“Ska du inte göra en majsöl,” skämtade vi om. Anselmo skrattade samtidigt som han erkände att tanken farit genom skallen, att producera en öl någon gång, ölvän som han är.

Två år senare sitter vi då med en saison i näven, ett samarbete mellan Letra och Anselmo och även om det inte är en majshistoria så är det onekligen en öl som andas Minho så det förslår. Man använder nämligen det lokala vattnet som är utmärkt men inför jäsningen av maltvörten så blandas 30 procent alvarinhomust in från Anselmo. Det ger såklart en extra mustskjuts och slutresultatet har också landat på 8,9 procentenheter. Men det som gör denna saisoninspirerade öl än mer unik är att ölet lagrats 7 månader på gamla alvarinhofat innan buteljering.

Så, hur smakar då en alvarinhobira?

Vi häller upp en och noterar en gyllene färgnyans i lätt grumligt utförande vilket är normalt då det inte filtreras. Det lilla skummet lägger sig snabbt, typiskt för ölstilen. Snabbt konstateras det att funken tar täten med lite höladetoner och viss oxidkänsla innan det vinösa så sakta tar över. Fruktigt, citruspiggt och med örtiga anslag i ett riktigt fint djup….jodå, Anselmo, Filipe och Francisco har koll på alvarinho även i ölform! Smaken är syrligt uppfriskande med fin kropp, integrerad alkohol och syrligt myntiga drag. Torrt, matvänligt och bara sådär härligt personligt. Nu längtar vi efter att prova den andra ölen som Anselmo medverkat till, en saison som jäst med en annan regional druva – loureiro.

Redaktionens intryck: 92/100 LGP

Är du sugen på att prova annan hantverksöl från Portugal så är det främst vid besök i landet som möjligheten ges. Ännu har inga svenska importörer nappat. Håll utkik efter brygerierna Musa, Sovina, Vadia, Acelera Vacas, Maldita, Tarrafa och Zagaia exempelvis.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

RELATERAD LÄSNING