Hem Vinvärlden Anthonij Rupert Wines – kvalitet från Sydafrika

Anthonij Rupert Wines – kvalitet från Sydafrika

av Livets Goda

1968 köpte Anthon Rupert vingården L’Ormarins belägen nedanför bergstopparna som pryder Groot Drakenstein bergen i Franschhoek. Och under åren fram till 1983 skötte och sålde han druvorna från vingården. Med årgången 1983 beslutade han sig för att producera och buteljera allt själv och in klev sonen Anthonij Rupert som sedermera tog över efter Anthon. Vid den här tidpunkten hette vingården L’Ormarins. När Anthonij tragiskt omkom i en bilolycka 2001 såg framtiden för vineriet lite vingligt ut. Anthonij´s bror Johann var inte säker på att han ville fortsätta i broderns spår och bli en konkurrent till sina syskon som redan var inne i vinbranschen, men han beslutade sig till sist år 2003 för att ta på sig att hålla familjens livsverk igång och 2005 köpte han ut sin syster Hanneli som ärvt andra halvan av L’Ormarins. Vidare ändrade Johann namn på estaten till Anthonij Rupert Wines för att hylla sin bror. Och det har han gjort med råge. Idag omfattar de planterade vingårdarna 264 hektar fördelat på fem olika estates: Altima, L’Ormarins, Riebeensriver, Rooderrust och Cape of Good Hope med den högsta vingården belägen nära 900 meter över havet. Man gör idag upp till 20 olika viner. Av de 264 hektaren är 20 procent planterat med cabernet sauvignon, 20 merlot, 10 cabernet franc, 30 shiraz och resten fördelat på druvor som petit verdot, marsanne, roussanne, viognier, chardonnay, pinot noir, pinot blanc och pinot grigio. När den mycket vininvolverade VDn för Anthonij Rupert Wines Gary Baumgarten besökte Sverige nyligen passade vi på att träffa honom och samtidigt uppgradera oss på den range som importören Sigva har i sin portfölj till försäljning i Sverige. Gary började i vinbranschen 1980 och innan han kom till ARW så var han 16 år på Graham Beck och han säger bland annat att man sköter om vingårdarna efter en direkt bestämd marknad vinerna ska gå till. Han berättar också att de har med 2008 för första gången gjort ett mousserande vin på champagnemetoden, en sydafrikansk champagne helt enkelt. -Men eftersom vi inte får skriva det så benämns denna metod i Sydafrika MCC, vilket betyder Method Cap Classic. Gary har varit den stora drivkraften bakom denna champagne som heter just L’Ormarins. -Det var så att jag strosade runt och utforskade lite vad som låg i våra vinkällare och hittade då några lådor mousserande vitt vin som låg och skräpade, och som smakade bra. Det gav oss inspirationen att fullfölja Ruperts stora dröm som just var att göra en högkvalitativ Sydafrikansk champagne. De buteljer jag hittade var så att säga Ruperts ”experiment”. Drömmen är nu förverkligad vilket gjort oss väldigt stolta. Upplagan för 2008 är 5 000 buteljer så det är ingen stor produktion. Efterfrågan på denna champagne växer, framför allt i USA, och även i Sverige ha intresset väckts på allvar så det är nog så att vi snart få se denna champagne här. . Vinerna Ansvarig vinmakare är för Anthonij Rupert Wines idag Dawie Botha, som jobbar i mycket nära kontakt med både Johann och Gary. Importör i Sverige: Sigva 2012 Protea Sauvignon Blanc RS/69 kr exkl. moms Inga fat involverade, skörd i februari, 14 dagars jäsning och sedan har vinet vilat 4 månader på sin jästfällning. Vinet buteljerades därefter och var ute på marknaden i augusti. Snabba puckar men det här ska ses som ett instegsvin och det säljs idag enbart till restaurangerna i Sverige för 69 kr. Det är lite synd för det är en fräsch, ren och balanserad sauvignon blanc som har djup trots det enkla utförandet. Och när jag säger till Gary att vinet ger mersmak på potentialen till nåt riktigt stort sb-vin från estaten och då även ge vinet en skjuts i faten, ler han och säger att ”det är på gång”. Om årgång 2012 säger Gary: ”Det var en bra årgång vädermässigt. Kall försommar, inga värmeböljor men varm sommar, jämna temperaturer och försiktiga vindar. Vi vill inte ha för kraftiga vindar.” 2012 Protea Cabernet Sauvignon RS / 79 kr exkl. moms Det röda vinet i instegsledet. Här skördade man första veckan i mars och druvselektering sker i vingårdarna som har vinrankor upp till 18 år gamla. Jäsning i ståltankar och sedan flyttar man över vinet till andra ståltankar med fastsatta långa ekstavar på insidan löpande horisontalt på insidan. Ren, fräsch, rödfruktig, lätt kryddighet och lättdrucket. Inget stort vin men helt okej i sin klass och ett fint alternativ som en ”okomplicerad en” till lunchen. 2010 Cape of Good Hope Serruria Chardonnay Nr 70516 / 224 kr 100 procent chardonnay plockade från en vingård 850 meter över havet och med 15-åriga vinrankor planterade med en densitet på 3 700 per hektar. Jordmånen kan beskrivas lera med mycket granitsten i (Clouville). Denna första årgång av vinet har bland annat fått lagras 2 månader i nya 600-liters franska ekfat (årgång 2012 av vinet fick slutlagras 8 månader i 2010:ans fat). Karaktären är mjuk, elegant, tropiskt citrushintad fruktren fräschör med syran sprungen från mineraliteten och där avslutet är torrt och kryddigt på rätt sätt. Inga kantigheter, jämnt och snyggt. Om årgång 2010 säger Gary: Det var en varm årgång med bra, försiktiga vindar. Ett ypperligt år för de vita vinerna. 2012 Cape of Good Hope Van Lill & Visser Chenin Blanc Nr 73088 / 169 kr 2010 första årgång. Upp till 56-åriga bushvines med en densitet på 1 200 rankor per hektar i vingården som ligger 250 meter över havet. Till detta vin köper man alla druvor berättar Gary, men säger samtidigt att man har full kontroll och bestämmande över vingården. Skörd skedde tidiga morgonar, sedan frakt till vineriet. Ingen press eller kross av frukten skedde. Jäsning i ståltank, ingen malolaktisk jäsning, sedan flytt över till enbart använda 1 000-liters tyska ekfat i 8 månader med batonnage en gång i veckan. 3 700 buteljer är produktionen av denna ypperliga chenin blanc. Elegant, fräsch med fin rondör i mellanspel och så kommer ett fint citrusfullt, kryddigt, torrt men generöst avslut. 2009 Cape Of Good Hope Basson Pinotage Nr 73845 / 244 kr Dessa pinotagedruvor kommer från den nästa äldsta pinotagevingården i Sydafrika, belägen 475 meter över havet. Densiteten är 2 700 rankor per hektar. Det är en vingård där också druvorna mognar sent och i regel skördar man 1,5 månader senare än normalt för denna druva i landet. I regel slutlagras vinet ca 15 månader i franska 225-liters fat, varav 10 procent nya. Första årgången var 2008 och på grund av nysättningar på själva vinrankorna så uteblev årgångarna 2010 och 2011. Det här är ju som alla vet en speciell druva som uppvisar drag av lädersula som fått glöda lite i jorden, typ. Ibland funkar det och ibland undrar jag bara… varför? Men här funkar det, mest på grund av att frukten är väldigt ren och vinet balanserat där det karaktäristiska kännetecknet för pinotagedruvan får sin plats men på ett fräscht sätt. Om årgång 2009 säger Gary: 2009 är den bästa årgången i Sydafrika på mycket länge både för vita och röda viner. Kall försommar, inga värmeböljor, inget regn eller vindar under blomningen, perfekt. 2009 Optima Nr 70140 / 369 kr Att göra ”The Big Red One” är en dröm för många sydafrikanska vinmakare. Den där bordeauxblenden som på allvar ska kunna stå upp mot sina vinbröder norröver utan att tappa sitt ursprung. Firma Anthonij Rupert är inget undantag, och man levererar ett starkt bidrag i klassen med sin Optima vars första årgång stavas 2006. Elegant, balanserat och harmoniskt. Perfekt sötma matchar en syrlig frukt och vi får ceder, svarta vinbär och plommon i silkig, mineralisk tanninstruktur som inte förlorar sin själ i jakten på… ”The Big Red One”. I denna årgång 60 procent cabernet sauvignon, 8 merlot, 30 cabernet franc och 2 petit verdot som skördats från de granit- och lerfyllda vingårdarna L’Ormarins och Rooderrust. Här pratar vi planteringar på 3 700 rankor per hektar. Slutlagring 24 månader i franska 225-liters fat varav 20 procent nya. Över 2 års vila i butelj innan försäljning. 2008 Cabernet Franc Nr 70710 / 499 kr Först årgången av detta vin var 2005, men eftersom man var så osäker på hur vinet skulle bli så släppte man aldrig ut det på marknaden. Men sedan efter var det ingen tvekan. Om 2008 säger Gary att ”det var en bra årgång men inte ”great”. En kall sommar och druvorna fick jobba hårt för att mogna.” Hårt jobbar också det här med att tillfredställa våra njutningslustar. Fylligt med koncentration och harmonisk intensitet i kraften. Elegant, rik mörkfrukt med balanserad sötma och vegetala hintar och där lite tobak får exakt lagom spelrum. Fint, mjuk silkighet i motståndet och frukten finns vid din sida hela vägen. Ett vin med pondus och stolthet, riktigt bra. Slutlagring 24 månader i 225-liters franska fat, varav 30 procent nya. Över 2 års vila på butelj innan det är dags att släppa loss vinet på marknaden. Och då endast i en total upplaga på 1 500-2 000 buteljer. Till sist, om den senaste årgången 2013 säger Gary: ett svårt år, då det var så kraftiga vindar månaderna dec 2012-jan 2013. Så pass kraftiga att blad och druvor blåste bort från rankorna och klasarna. Detta innebar att vid skörden i feb-mars så var kvantiteten avsevärt mindre. Dock är de viner som hamnat i faten av ypperlig kvalitet. I övrigt så var det en mycket, mycket kall vinter.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING