Hem Whisky & Bourbon Äntligen höst – Primátor Oktoberfestive Lager

Äntligen höst – Primátor Oktoberfestive Lager

av Anders Enquist

Äntligen höst: För sjätte året i rad lanseras Primátor Oktoberfestive Lager på Systembolaget, och det med full distribution på Systembolagets hyllor – en anledning om någon att längta efter hösten. Vi provar årets tappning.

Äntligen höst

Äntligen höst – dags för Primátor

Äntligen höst – Primator Oktoberfestive Lager

Vi är återigen på väg in i hösten och Primátor Oktoberfestive Lager gör sin efterlängtade entré på Systembolagets hyllor. Sjätte ”årgången” i Sverige och denna tidlösa stjärna till lager från tjeckiska bryggeriet Primátor har inte ruckat på sitt fasta koncept, här står benen tacksamt stadigt i det vi kommit att uppskatta så mycket med ölen. Med rostat fluffig och lika krämig karaktär tar den över i gom och fyller denna med en frodig och rik fruktighet där timmerhus gräddat knäckebröd blåser i vindarna och en fin humlebeska med syra, kryddor och citruszest sätter sig som grädde på moset för att skapa en balanserad och vaken beska tillika nyanserad skärpa i det annars så avspänt och njutningslystna uttrycket. Det är väldigt övertygande, som alltid!

93 poäng

Primator Oktoberfestive Lager
Nr 11527 (500 ml) 23,90 kr
Tjeckien

Lite kuriosa
Sedan 1872 då Primátor grundades har det fortsatt att vara ett lokalt bryggeri, beläget i staden Náchod i nordöstra Tjeckien. Idag är det ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier men Primátor värnar om sin traditionella tillverkning och har fortfarande öppna jäskar i källaren. Bryggeriet är mest känt för sin klassiska Böhmiska pilsner som man också har vunnit många utmärkelser med både i Tjeckien och internationellt. Men Petr Kalúza, master brewer, brygger även innovativa samt säsongsbetonade öl. Bryggeriet har även internationellt prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale. Primátor betyder borgmästare.

RELATERAD LÄSNING