Att korsa Atlanten är inte det enklaste, det är fler människor som har varit i rymden än korsat Atlanten. Trots det finns det några få modiga människor som väljer att korsa Atlanten för att testa sina fysiska gränser och mentala styrka. Startskottet gick i San Sebastian på La Gomera 20 december och slutar nu, 37 dagar och 4800 km senare i Nelsons Dockyard English Harbour på Antigua och Bardua i Karibien. Under rodden över Atlanten har de 28 teamen satts på prov både psykiskt och fysiskt. Det är en enorm kamp mot hav, vind, sömn, hunger och törst. Antingen har lagen rott ensamma, som ett par eller i ett team om fyra. Under tävlingen har båtarna inte fått någon support utan de har för egen muskelstyrka tagit sig i hamn på andra sidan Atlanten. Atlantic Challenge härstammar från när Sir Chay Blyth tillsammans med John Ridgeway rodde över Atlanten 1966. Det var en 92 dagars kamp mot orkaner, extrema vågor och nära till svält innan de till slut efter 3000 mil nådde Aranöarna utanför Irlands kust. För att hylla de modiga deltagarna som medverkar i Talisker Whisky Atlantic Challenge har Linje Tio på Tjoget tagit fram två stormiga recept, en maträtt med smak av hav och en smakrik drink med toner av äpple. Om Talisker Whisky Atlantic Challenge Talisker Whisky Atlantic Challenge är världens tuffaste roddtävling över Atlanten. Starten är på den kanariska ön La Gomera och målgång sker 4800 km senare i Karibien på Antigua och Bardua. Tävlingen går av stapeln varje år i december under ca 40-90 dagar. Det är upp till 30 team som deltar: ensamma, i par eller i team om fyra. Båtarna är sju meter långa och strax under två meter breda. Samtliga båtar är vid tävlingens start utrustade med allt de tävlande kan behöva och de får inte ta emot mat, dryck eller hjälp med reparationer under färden.
858