Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Anton Kardell från SK Mat & Människor är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från SK Mat & Människor är Årets Unga Kock 2020

av Christoffer Enquist

När tävlingen Årets Unga Kock 2020 avgjordes igår på Stockholms Hotell & Restaurangskola stod Anton Kardell från SK Mat & Människor i Göteborg som segrare efter den spännande finalen. Tävlingen är öppen för kockar under 27 år, som är verksamma på restauranger anslutna till nätverket Chaîne des Rôtisseurs. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september.

Anton Kardell Årets Unga Kock 2020. Foto: SK Mat & Människor.

De sex finalisterna tillagade under tävlingen en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med gös och anka som huvudingredienser. Juryn var imponerade och presenterade Anton som vinnare med följande motivering:

”Ett ambitiöst och väl genomfört hantverk med respekt för råvarorna och goda smaker genom hela menyn, en värdig vinnare.”

Antons segermeny
• Gravad och eldad gös, blomkål med crème fraiche, örtig sallad på libbsticka och färska päron, krispig Amadinepotatis samt sotad purjolök.
• Stekt ankbröst, ragu på plockat lår och shitake, savoykål, rotselleri smaksatt med havgus och gulärtsoja, vattenkrasse, bröd stekt i ankfett samt anksky.
• Mörk chokladkräm, halloncurd, varm mandelkaka, salt karamellglass och krispig choklad.
”Det är fantastiskt roligt att ta hem det här priset. Det ligger väldigt mycket arbete bakom, jag har verkligen utmanat mig själv, provat nya idéer och tränat mycket. Jag är också mycket tacksam för mina arbetskamrater som stöttat mig med feed back när jag tränat på jobbet”, säger Årets Unga Kock Anton Kardell.

”Vi är mycket stolta och glada över att ha Anton i vårt team på SK Mat & Människor. Han är målmedveten och gillar utmaningar – en person som vi uppskattar mycket. Vi önskar honom stort grattis och lycka till inför höstens spännande utmaning i Paris,” kommenterar Stefan Karlsson, krögare och delägare SK Mat & Människor.

Kort om Anton:
Anton Kardell, 23 år är född och uppvuxen i Linköping och bor sedan två år tillbaka i Göteborg med sin sambo Fanny. Arbetar på SK Mat & Människor, som har en stjärna i Guide Michelin.

”Jag har arbetat på olika krogar i Linköping och en sväng i Örebro på Katrinelunds Gästgiveri & Sjökrog. De senare åren har jag varit på Toso i Göteborg och numera på SK Mat och Människor.”

Kockar hos SK Mat & Människor har tidigare tagit hem flera vinster: Martin Moses blev Årets Kock 2019, Henric Herbertsson vann Nordiska Mästerskapen i matlagning 2019 och blev Årets Unga Kock 2018, Mattias Åhman tävlade i Årets Unga Kock 2016.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING