Hem Vinvärlden Antonio Banderas i Ribera del Duero

Antonio Banderas i Ribera del Duero

av Livets Goda

“””För mig var det självklart att det måste bli Spanien””, säger världsstjärnan, men lägger till att han också uppskattar kaliforniska viner, särskilt de från filmmakaren Francis Ford Coppola. “”Jag är ju född i Málaga och vinet har alltid varit en del av mitt ursprung, av min kultur””, säger han när han blir tillfrågad om hur det kom sig att han valde att bli med vingård. Han lägger till att han alltid har burit på en dröm om att någon gång göra eget vin. Att gå från dröm till handling var emellertid en lång process, som innefattade provningar och resor, men det avgörande steget blev när han träffade Teodoro Ortega, som delade hans idéer och drömmar. Familjen Ortega hade redan 1999 köpt en egendom med 235 hektar vingårdar i Ribera del Duero och byggt ett modernt vineri, och tillsammans med Antonio Banderas ombildade de firman till Bodegas Anta Banderas i juni 2009. “”Jag hade fått rådet från flera experter att det var just i Ribera del Duero jag skulle söka vingård eller samarbete, eftersom det sades mig att det här är ett av världens bästa distrikt för vinframställning””, förklarar Antonio. Någon bakgrund inom vin eller kunskap om hade Antonio Banderas inte med dig. Däremot är han intresserad av att lära sig mer om varje del om processen från vingården till färdigt vin, och han medger att det kommer att ta tid och att han måste visa stor ödmjukhet inför den kunskap som krävs. “”Jag vill inte se mig som en stjärna som ger image till vinet, jag vill bli involverad och till slut känna mig som en vinproducent””, säger han. Att han sedan ett par år tillbaka kan titulera sig som vinproducent, har inte inneburit att han tänker ta steget från filmens värld. Han ser vinet som ett komplement, en slags förlängning av skådespelandet. “”För mig är film och vin olika former av uttryck för konst, de bygger båda på passion och de har en djupt kulturell förankring””, menar han. Nu hoppas han kunna tillbringa mer tid i Spanien.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING