Hem Mat & Restaurang Aperol Spritz – den perfekta drinken till charktallriken

Aperol Spritz – den perfekta drinken till charktallriken

av Livets Goda

Förra året firade den italienska klassikern Aperol 100 år och frågan är om skaparna Bröderna Barbieri ens i sin vildaste fantasi hade kunnat förutspå den succé som det styrkemässigt svagare alternativet till Campari skulle uppleva. Aperol bygger på ett hemligt recept men de viktigaste ingredienserna är pomerans, gentianarot, kinin och rabarber. Under 50-talet fick Aperol sitt stora lyft när drinken Aperol Spritz slog igenom och blev mångas favorit. Vi älskar drinkens kombination av fräschör, bubblor, sötma och bitterhet och håller Aperol Spritz särdeles kär till charktallriken. Än mer nu när värmen kommer!

Ingredienser
Aperol
Torr prosecco
Club Soda
Apelsin
Istärningar

Så här mixar du en Aperol Spritz
Fyll ett vinglas med gott om istärningar och häll lika delar torr prosecco av god kvalitet samt Aperol. Toppa det hela med en mindre mängd club soda samt en skiva apelsin eller två. Hur mycket du ska ha av varje ingrediens beror helt på storleken på ditt vinglas.

Livets Goda om Aperol
artikel 729, 700 ml, 179 kronor
Tänk dig solmogna apelsiner, mest blodapelsiner, skalen av dessa, en örtighet som drar mot det bittra och lätt malörtiga samtidigt som du får hintar av det där bittra som kommer dyka upp i smaken. Sött och simmigt i sin struktur med fokus på apelsinfrukter och örter, innan bitterheten kickar in och kopplar ett grepp om gommen och får aperitifen att upplevas superfräsch.

Som drink: när du blandat till din Spritz så handlar allt om samspelet mellan ingredienserna. Proseccon lockar fram frukten i Aperol, örtigheten blir mer komplex och bitterheten smyger mer i bakgrunden samtidigt som club sodan adderar till fräschören med sin lilla sälta. Kort och gott, en fenomenal aperitif som man gärna serverar ur generösa vinglas!

Serveringsförslag
Italienska charkuterier av olika slag är det givna valet och bäst passar lufttorkat med markerad sälta, förslagsvis parmaskinka med lite ålder men även salami med viss hetta och örtigare varianter som exempelvis toskansk fänkålssalami gör sig formidabelt. Kombinationen salt och drinkens sötma skänker en härlig kontrast, likaså hetta i kryddningen medan de örtiga alternativen mer går mot harmoni.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING