Är det en bra idé att ta ett företagslån för sin restaurang? Fördelar och nackdelar

av Livets Goda

Det är mångas dröm att driva en restaurang, men det man snabbt märker är att det inte går runt enbart på passion och god mat – det krävs också pengar. Oavsett om man vill starta en ny restaurang, renovera lokalerna eller investera i ny köksutrustning kan ett företagslån vara det som krävs för att förverkliga drömmarna. I den här artikeln går man igenom allt man behöver veta om företagslån för restauranger, och inte bara i Sverige utan även i Norge och Danmark.

Artikeln är i samarbete med Företagslån och uttrycker inte Livets Godas åsikter

Fördelar och nackdelar med företagslån i restaurangbranschen

Restaurangbranschen är en utmanande bransch där ekonomin ofta präglas av höga initiala investeringskostnader, smala vinstmarginaler och ojämna kassaflöden under olika perioder. Alla behöver äta, så det är inget snack om att det finns pengar att tjäna på att ha en populär restaurang, men det är långt ifrån alla restauranger som blir lönsamma. Enligt en studie av Tillväxtanalys var det bara cirka hälften av alla nystartade restauranger som fortfarande serverade mat efter tre år, mellan 2014 och 2017.

Vi kommer nu lista de främsta fördelarna och nackdelarna med att ta ett företagslån utan säkerhet för din restaurang, så att du får en bättre överblick kring vad det innebär att finansiera din restaurang med hjälp av ett lån.

Fördelar med lån utan säkerhet för restauranger

  1. Snabb och flexibel finansiering
    Lån utan säkerhet beviljas ofta snabbare än traditionella banklån, vilket gör att restaurangägare snabbt kan få tillgång till kapital vid behov.
  2. Det krävs pengar för att lyckas
    För att lyckas i restaurangbranschen krävs det investeringar i personal och lokaler. Att teckna ett företagslån kan i många fall ses som en direkt nödvändighet i branschen, om man inte har egna sparade pengar.
  3. Möjlighet för nystartade restauranger

Nystartade restauranger har ofta svårt att få traditionella lån eftersom de saknar ekonomisk historik. Ett lån utan säkerhet kan vara ett alternativ för att finansiera uppstartskostnader.

Nackdelar med lån utan säkerhet för restauranger

  1. Högre ränta och kostnader
    Eftersom långivaren tar en större risk genom att inte kräva säkerhet är räntorna ofta högre än för traditionella företagslån.
  2. Kortare återbetalningstider
    Många lån utan säkerhet har kortare löptid, vilket betyder att återbetalningen måste ske snabbare. För en restaurang med ojämna intäkter kan detta skapa en ekonomisk press.
  3. En osäker bransch
    Som vi var inne på tidigare är det långt ifrån alla restauranger som lyckas. Se till att det finns en plan för att återbetala lånet, även om restaurangen måste läggas ned.

Företagslån i Norden

Företagslån utan säkerhet innebär att företag kan låna pengar utan att behöva pantsätta tillgångar som fastigheter eller utrustning. Dessa lån baseras istället på företagets omsättning, kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Vi kommer nu prata om företagslån utan säkerhet i Sverige, Danmark och Norge, men för dig med enskild firma är det också värt att nämna att det går att teckna ett personligt lån utan säkerhet och använda pengarna till att exempelvis köpa in arbetsmaterial, som en jobbdator eller annan utrustning. Detta kommer vi prata mer om längre ner i artikeln.

Företagslån i Sverige

Att få ett banklån för ditt företag kräver ofta någon form av säkerhet, så i Sverige är det vanligast att man använder andra alternativ om man är ute efter kapital till bolaget, utan att behöva sätta upp säkerhet eller betala hög ränta. Factoring, eller fakturabelåning, är en form av kredit där företag säljer eller belånar sina fakturor för att få in pengar direkt i bolaget. Det finns även långivare som riktar in sig specifikt på företagslån utan säkerhet som Qred och Svea.

Företagslån i Norge

I Norge finns flera alternativ för företagslån utan säkerhet, både från banker och alternativa långivare. Traditionella banker som DNB och SpareBank 1 erbjuder sådana lån, och alternativa aktörer som Aprila Bank och Svea Finans (som även finns på den svenska marknaden) kan bevilja företagslån snabbt, och baserar sin bedömning på företagets omsättning istället för att kräva säkerhet.

Företagslån i Danmark

I Danmark är företagslån utan säkerhet vanligt, särskilt bland digitala långivare som Lendino, Kassekreditten och Basisbank. För företag som nyligen startat sin verksamhet och som behöver tillgång till pengar snabbt är factoring ett vanligt alternativ. Du kan läsa mer om företagslån utan säkerhet i Danmark här.

Kan ett konsumtionslån vara ett alternativ?

Innan du bestämmer dig för att teckna ett företagslån för din restaurang kan det vara värt att se över om ett konsumtionslån, eller privatlån, kan ge mer valuta för pengarna. Eftersom privatlån beviljas till privatpersoner snarare än företag kan en restaurangägare i praktiken ta ett sådant lån i sitt eget namn och sedan använda pengarna för verksamheten.

Om restaurangen är nystartad kan det vara svårt att påvisa företagets lönsamhet för en bank, och därmed kan du som företagsägare vara tvungen att välja aktörer med högre ränta. Å andra sidan kan du som privatperson ha en god privatekonomi, och ha möjlighet att få ett bra lån hos en storbank med låg ränta.

Man kan läsa mer om konsumtionslån och privatlån här, och även använda deras tjänst för att jämföra långivare i Sverige.