Hem Nyheter Är jultröjor en kul trend?

Är jultröjor en kul trend?

av Livets Goda

Visste du att den finns en jultröj-dag? Den infaller den tredje fredagen i december varje år och det börjar att bli populärt att ta med sin jultröja på jobbet och fira, den ena fulare än den andra. Men vad är en jultröja? Det ska vara en tröja med julmotiv, helst stickad och glatt överdriven så du utmärker dig. I Sverige har vi inte varit sena att hoppa på trenden att ta på oss en jultröja och idén bara växer.

Artikeln är i samarbete med Jultröja

Julen blir klart trevligare med en jultröja, och därför startade bästisarna Christoffer och Jesper ett jultröjföretag i Danmark 2016, jul-troja.se där bilden ovan är tagen ifrån. “Vi älskar vårt jobb, att sprida julglädje till europa med din bäste vän är en dröm”, säger Jesper Ahm, CEO.

Jultröjorna sägs ha sina rötter i England och USA där dom kallas ugly christmas sweaters som översätts i år till fula jultröjor 2022. Jultröjor kan vara fula, det viktiga är att det är en värmande och ett uppseendeväckande plagg. Och visst är det skönare med en tröja än att ta på sig slips och kavaj eller en åtsittande klänning till julmiddagen. 

Finns det olika modeller?

Det finns otroligt många olika motiv att välja mellan, ofta i typiska julfärger som röd, grön, vit och blå som sen kombineras med kända julmotiv som renar, granar, ljus, snögubbar, tomtar – ideerna tycks aldrig ta slut. Det som har kommit de senaste åren är jultröjor med LED ljus, perfekt på jobbets julbord om du är rädd att inte synas. Just jultröjor led är nog det som syns bäst i decembermörkret vid sidan av den öppna elden. Eller vad sägs om en jultröja med 3D effekt eller beer pong spel som en del av designen på tröjan. Vid tvätt tar man enkelt bort batteri satsen eller beer bong bägarna så inget förstörs.

Jul tröjorna säljs i olika storlekar för herr, dam och barn – det finns även unisex – allt för att kunna matcha varandra i familjen eller kompisarna. “Vi började 2016 med att producera 1000 jultröjor – nu år 2022 tillverkar vi mer än 400.000”, säger Christoffer Sloth, CEO. 

En viktig del i Christoffers och Jespers jultröjeföretag är att tröjorna ska vara av hög kvalité och hålla marknadens höga standard. Dom har GOTS (Global Organic Textile Standard) som bevisar deras intresse för att bidra till hållbarhet. Företagets framgång är byggt på egen design som är patenterad, bra kundservice, bra priser och snabb leverans.

“Eftersom vi har så många olika kunder, har vi tagit fram tröjor för gamers, hundälskare, hållbara tröjor, Långben tröjor och även sköna juldressar, förklarar Christoffer Sloth, CEO.

Populära i hela europa

I nästan alla europeiska länder har trenden med jultröjor blivit populärt. “Vi började med jultröjorna i Danmark och har fortfarande huvudkontoret här. Sen har vi expanderat till Tyskland, Skandinavien, Italien, Nederländerna, Frankrike och Spanien, förklarar Christoffer Sloth, CEO. 

Jesper Ahm, CEO fortsätter “vårt mål är att leverera julkläder med hög kvalité, så du blir glatt överraskad när paketet öppnas. Det sägs att varannan engelsman har minst en jultröja att sätta på sig för att fira högtiderna.

Vilken blir årets jultröja?

Kanske blir det en ny modell med andra färger som inte är så typiska för jul. Förutom blinkande lampor och 3D effekter finns det också jultröjor med ljud som kanske slår igenom. Om du har tänkt att matcha familjen med samma mönster på jultröjan är det kanske dax att redan nu fundera på motivet. Med så många olika jultröjor med varierad design kan det vara svårt att bestämma sig. Kanske ett blinkande pepparkakshus eller en klassisk snögubbe passar alla. Glöm för all del inte bort hunden som också kanske vill ha sin matchande jultröja.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING