Hem Vinvärlden Arcane La Tempérance Cairanne Organic – fullkomlig njutning

Arcane La Tempérance Cairanne Organic – fullkomlig njutning

av Livets Goda

Hur började det egentligen ör Xavier och hans ”egna” vinliv? Som vi förut skrivit så föreligger en skön myt med sanningshalt, allt började inför ett gardenparty som en vän till Xavier skulle ha. Vännen frågade om Xavier kunde ”sätta ihop” några egna viner till partyt. Året var 2000 och Xavier tänkte: varför inte? Därmed sattes allt i rullning. Nu har ett vin i Xaviers Arcane-serien frigjorts för svenska marknaden – Arcane La Tempérance Cairanne Organic.

Tumregeln för Xaviers Arcane-serie är väl egentligen att det inte finns någon tumregel, förutom då att vinerna bara görs en gång. Just detta vin presenterades ”lite i smyg” i april i år, då som en del av ett 3-pack Arcane viner som såldes i en total om 40 lådor. Men i början av mars lanserades Arcane La Tempérance Cairanne Organic i ensamt majestät, vilken vi på nytt satt under luppen för att se utvecklingen de senaste 6 månaderna.

Chefredaktör Anders Enquist om

Arcane La Tempérance Cairanne Organic

Med Arcane-serien visar den gode Xavier fullt ut på sin uppfinnesrikedom, upptäckarlusta och inte minst på den kvalitet vingårdarna och Xaviers vinmakande besitter. Det är en helgjuten vinserie ”engångsviner” som lyckas med det som Xavier tycks eftersträva och reta oss med: vi vill ha mer av varje vin i exakt samma recept och buteljering, men får det inte.
Det här vinet har en blend av 90% gammal grenache och 10% syrah från årgångarna 2015, 2016, 2017 och 2018, jämnt fördelat. Lagringen har skett helt i “Wine Globes”, det vill säga glastankar på 200 liter.

Resultatet är ett friskt vin med djup i fokuset och stor ungdomlig attraktion i den mörkt rödmogna fruktigheten där vi synar björnbär, plommon, körsbär och cassis med viss tobak och fikonrosad vegetal blomning och utsökt spritsig sötma och kryddig hetsning. Tanninsstrukturen har med lite mer tid i buteljen harmoniserats ytterligare utan att tappa greppet och är uppenbarlig men sammetslen och skönsjungande, och den mineraliska grogrunden ger vinet de lager och intensitet som vi kräver av ett bra vin.

Nästa poäng här är att detta intas med full njutning idag, och så lika om 8-10 år.
Till sist, ta en titt på prislappen!
Med ord, Arcane La Tempérance Cairanne Organic är ett formidabelt vin på alla sätt och vis.

94

Arcane La Tempérance Cairanne Organic
Nr 57106 (750 ml) 15%, 209 kr
Rhonedalen, Frankrike

Fantastiska viner till fantastiska priser låter som en utriggad, sliten och dessutom lätt fantasilös klyscha, men ibland är det helt enkelt bara så.

Vinet finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING