Hem Whisky & Bourbon Nyheten Ardbeg An Oa – bjuder på kraft och elegans, 93 poäng!

Nyheten Ardbeg An Oa – bjuder på kraft och elegans, 93 poäng!

av Livets Goda

Whisky & Bourbon om Ardbeg An Oa, 93 poäng
Vi kan inte annat än konstatera att Ardbeg de senaste åren, med sina produkter, hittat tillbaka till den där magiska ”Ardbegsjälen” vilket man med tydlighet uppvisar i denna nyhet. Här är det inget snack, allt sitter där det ska från början.

Vi får en honungsslungad citrusfrukt med lätta vindar av körsbär och en tropisk smekning av persika, apelsin och ananas som speglar sig balanserat och gifter in sig med subtila toner av torv, tobak och ceder, färgade av finska salmiak/tjärpastiller med havssältan liggandes i bakgrunden. Sötman är utsökt integrerad i whiskyn och en kryddighet med vitpepparinslag ger en spets åt det hela. Fathanteringen är ypperligt hanterad och Ardbeg

An Oa är komplex i såväl doft som smak och bjuder på kraft och elegans med en fin viskositet och fyllig struktur. En rökig whisky med finess helt enkelt!

93 poäng / Whisky & Bourbon

Ardbeg An Oa
Nr 86067, (700 ml), 599 kr, 46,6%
Islay, Skottland

Whiskyn lanseras för första gången idag och kan från och med klockan 10:00 beställas via Systembolaget här >>

Dr. Bill Lumsden om sin skapelse, Ardbeg An Oa;
”Ardbeg An Oa är en underbar Ardbegiansk magi, där alla delar gift sig över tid och nått nya nivåer av komplexitet. Whiskyns runda och subtilt rökiga doft reflekterar alla kontraster av Mull of Oa med toner av krämig kola, anis, dadlar och en antydan av persika och banan. Whiskyns mjuka, krämiga struktur ger en sirapssöt känsla i gommen av mjölkchoklad, apelsin och rökiga teblad som blandas med söta kryddor, cigarrök och något så ovanligt som grillade kronärtskockor innan den långa, förföriska och rökiga avslutningen. Det är mycket länge sedan världens rökigaste och torvigaste single malt från Islay fick tillskott till sortimentet.  Vi hoppas att den här rökiga whiskyn faller våra fans i smaken.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING