Hem Mat & Restaurang Åre tar gastronomin till nya höjder

Åre tar gastronomin till nya höjder

av Livets Goda

Redan på 1880-talet byggdes första restaurangen i Åre och hela byn andas lång tradition och ett enormt hjärta för allt som handlar om mat och dryck. Åre Gastronomy Week har tagits fram för att lyfta fram den unika kärleken till mat och skidåkning som finns i gourmetskidorten Åre. Årets vecka bjuder bl. a. på möjlighet till middag i Åre Kabinbana. -Åre Gastronomy Week är en vecka fylld med precis det som passar så bra i Åre, nämligen skidåkning i världsklass och mat lagad med känsla och kvalitet. Att börja dagen med adrenalinstinna åk i Åres skidsystem och sedan njuta av en variation av alternativa fika-, lunch- och middagsställen är precis vad många efterfrågar på sin semester, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef SkiStar Åre. För tredje året i rad arrangeras Åre Gastronomy Week under vecka 6 och intresset har växt från år till år. Årets arrangemang bjuder på ett gediget program och det finns många gastronomiska upplevelser att se fram emot. -Vi ser en ökning med 8 %* jämfört med föregående år under vecka 6 och det är ett kvitto på att skidåkning i kombination med mat är en perfekt kombination och ett koncept som våra gäster uppskattar, säger Niclas Sjögren Berg. Det brukar ta några åt att etablera ett event eller koncept och att vi nu ser att gästerna börjar hitta till vecka 6 känns kul, avslutar Niclas. Bland årets höjdpunkter finns en 3-rättersmiddag i Åre Kabinbana, fisk- och skaldjursafton, matmarknad med lokala mathantverkare, utomhusmatlagning och mycket, mycket mer. Åre Gastronomy Week är möjligt genom ett samarbete mellan byns alla restauranger och aktörer samt inte minst en hel del gästspel av kända kockar och krögare. -Det känns väldigt inspirerande att vi ser en ökning av gäster och engagemanget i byn växer för varje år. Åre är verkligen en genuin gourmetskidort med kärlek både för skidåkning och för mat av hög kvalitet. Dessutom ligger närproducerade råvaror hela området varmt om hjärtat. Denna vecka är en hyllning till Sveriges alla matkonstnärer och alla som brinner för att producera högkvalitativ mat, säger Calle Hedman, Åre Gastronomy Week. Åre Gastronomy Week har ett gediget veckoprogram med många inslag Gästspel av Paul Svensson, stjärnkock med flera utmärkelser i bagaget – Åre Hyddan Marcus Aujalay , ägare av Fjällpuben i Åre, mångfacetterad stjärnkock och jurymedlem i bl a Sveriges Mästerkock på TV4 – Har tagit fram Fjällpubens gastronomy meny Gästspel av Erik Videgård, krögare och författare av kok-och matrelaterade böcker – Hotell Granen Gästspel Yann Sahlen, Restaurang East i Sthlm – Yann Sahlén fick hederspris i World Sushi Cup som avgjordes i Chiba, Japan 2013 Lena Flaten, Årets Fjällkock 2015 – Gör utomhusmatlagning på Åre Torg & ”Girls on Fire”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING