Hem Mat & Restaurang Året som Sveriges Mästerkock

Året som Sveriges Mästerkock

av Livets Goda

Är det ett av dina karaktärsdrag, att inte ge dig? – Ja det kan man säga, jag är definitivt en tävlingsmänniska. Vad fick dig att ställa upp igen? – Första gången jag ställde upp var jag inte beredd på hur det skulle kännas att vara med i ett TV-program med kameror i ansiktet hela tiden. Jag fokuserade mest på att laga mat och var lite tystlåten. När jag fick en ny chans tänkte jag: ”Nu jäklar ska jag ta hem detta och då behöver jag visa mer personlighet”. Att få göra kokboken var mitt mål. Catarina har lagat mat och bakat så länge hon kan minnas och redan som liten var drömmen att skriva en kokbok. Som vinst i Sveriges Mästerkock fick hon möjligheten att förverkliga sin dröm och hennes kokbok heter ”Varje dag är en fest”. – Med boken vill jag förmedla känslan av att komma hem på fest hos mig. Men jag vill samtidigt att alla ska kunna laga min mat. Hon säger också att det bästa sättet att bli bra på att laga mat är genom att aldrig följa recept till punkt och pricka. Ifrågasätt gärna och glöm inte att stanna upp och smaka av flera gånger. Berätta om ditt år som Sveriges Mästerkock… – Det har varit otroligt spännande! Jag har fått fullt av förfrågningar om olika gästspel, Nyhetsmorgon, menyförslag, föreläsningar med mera. I början hoppade jag på det mesta. Men jag har varit noga med att säga nej till att göra TV-reklam för att inte bli förknippad med ett visst varumärke. Att bli igenkänd överallt var också en omställning. Ett tag ville jag inte ens gå till matbutiken, men nu har jag vant mig och tycker bara att det är roligt när folk kommer fram. Catarina driver en klädbutik i Uppsala. Hon inte hinner arbeta där så mycket sedan vinsten men ser till att det finns vägar att kombinera intresset för design och mode med matlagning, till exempel har hon precis designat ett eget skinnförkläde. Hon berättade om idén för en klädfirma som hon arbetade med i sin klädbutik och efter några turer med skisser och prover var de snart igång. – Jag har också fått vara med i TV-programmet Fångarna på fortet och det är något jag har velat sedan jag var liten. Men det var stor skillnad jämfört med att vara med i Sveriges Mästerkock. Där tog ibland ett program två dagar att spela in medan Fångarna på fortet tog fem timmar totalt, fortsätter hon att berätta. Du har börjat blogga och skriva mycket recept. Varifrån hämtar du inspiration? – I början tyckte jag att det kändes läskigt att jag skulle komma på ett recept om dagen. Men jag har märkt att ju fler recept jag gör desto lättare blir det. Jag kan få inspiration från att titta på en bild och tänka på hur jag kan göra rätten på mitt sätt och sedan är ett nytt recept på gång. Vilka köksredskap klarar du dig inte utan? – Jag älskar mina Scanpan-pannor och kastruller och framförallt mina Globalknivar som jag har haft i över tio år. Det finns många andra knivar på marknaden, men Global är verkligen mina favoriter. När jag vann Sveriges Mästerkock fick jag en Global SAI som jag har använt flitigt sedan dess. Zestjärn och stavmixer är andra redskap jag inte klarar mig utan. Vilket är ditt bästa minne från året som gått? – Det har varit så många fantastiska upplevelser och jag lever verkligen min dröm. Men att vara med i tävlingen och att få göra kokboken toppar allt. Vad har du för planer för framtiden? – Jag trivs jättebra med det jag gör nu och vill gärna fortsätta på samma spår. Jag har inget mål om att öppna en egen restaurang för tillfället. Jag vet vad som krävs för att driva en klädbutik och med färskvaror blir det ännu mer planerande. Vad har du för tips och råd till den som vinner Sveriges Mästerkock 2017? – Att prova allt som erbjuds som känns bra. Det är ju väldigt mycket erbjudanden i början, men att försöka stanna upp när det känns bra och fortsätta med de bitarna… Det är mitt råd, avslutar Catarina. Mer om Scanpan, Global och Sundqvists fullständiga sortiment finner ni här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING