Hem NyheterNyhet WB Årets äppelmuster, en bra årgång

Årets äppelmuster, en bra årgång

av Livets Goda

Nu är Sveriges alla äpplen plockade och årets äppelmuster kan presenteras. På Kiviks Musteri är man nöjda med årgången och säger att musterna håller en bra spännvidd i smakerna.

Årets äppelsäsong var en utmaning för landets alla äppelodlare. Onormala väderväxlingar skapade oro för hur skörden skulle bli. Nu är alla äpplen plockade och man kan konstatera att skörden blev bra. På Kiviks Musteri, som är en av Sveriges största äppelodlare, är man extra nöjd med aromen på årets äpplen.

-I år fick vi många varma ljusa dagar och svala nätter under september och oktober vilket gynnar äpplets smakutveckling, säger Mikael Adolfsson, produktchef och sommelier på Kiviks Musteri. Det är i slutet av ett äpples mognad som aromen växer fram.

-Vi kan inte påverka naturen, men vi kan odla för smak, menar Mikael och förklarar att såväl jordmån, äppelsort som skördetillfälle påverkar det smakmässiga resultatet på en äppelmust. Must är ett hantverk som börjar i odlingen.

På Kiviks Musteri tar man varje år fram ett unikt sortiment av lite finare muster som är antingen platsspecifika eller sortspecifika. Årets muster bjuder på en spännande spännvidd i smakerna.

Karakås must
Karakås äppelodling är Kivik Musteris äldsta odling. Det var här de första träden planterades 1888 som sen kom att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Än idag odlar man äpplen i samma odling och skördar frukt med samma fantastiska smak.
Äpplena som använts till Karakås Äppelmust är av de gamla klassiska sorterna Belle de Boskoop och Cox Orange. De väldoftande äpplena mognar sent och får hänga länge på träden och bygga sin arom.
Passar utmärkt till äppelkakan eller desserten med äppelinslag.
Pris: 55 kr

Gravensteiner
Gravensteiner brukar kallas kungen av äpplen. Gravenstein är en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen.
Gravensteinermusten är en sortren äppelmust med distinkt Gravensteinkaraktär som ger ett strävt, friskt avslut, där strävheten kommer från skalet.
Ett gott alkoholfritt alternativ på middagsbordet, gärna till kyckling och fisk, givetvis även till en fulländad äppelkaka.
Pris: 55 kr

Paradismust
Hällekås är en odling ligger alldeles invid havskanten och som härigenom har ett unikt klimat. Odlingen ägs av Björn Ranelid, och precis som Kiviks Musteri, så älskar Björn också Österlen, bygden och de skånska äpplena.
Björn Ranelid Paradismust är pressad av noga utvalda äpplen av sorterna Discovery, Aroma och Gravenstein.
God att dricka till buffén, sallader eller tårtor.
Pris: 55 kr

Svinaberga äppelmust
Svinaberga är en ekologisk odling högt belägen alldeles invid nationalparken Stenshuvud.
Svinaberga äppelmust är gjord på blandade äppelsorter såsom Holsteiner Cox, Blenheim, Ingbo och har en intensiv sötma och påtaglig syra.
Passar till smakrik mat såsom välgrillat fläsk, lamm eller möjligtvis någon form av kryddstark korv. Gärna med lite smakrika tillbehör, t ex en äppelchutney.
Pris: 55 kr

Haväng
Haväng är ett naturreservat vid Hanöbuktens södra del som kännetecknas av ett närmast hedliknande landskap med ovanlig sandstäppsvegetation. Alldeles intill ligger den äppelodling vars äpplen gett sin smak till denna must.
Sorterna i denna must är Amorosa, Greensleeve, Holsteiner Cox och Santana.  Passar fint till en somrig sallad eller varför inte till en skål jordgubbar!
Pris: 55 kr

Försäljningsställe:
Samtliga muster finns att köpa i Musteributiken i Kivik samt på Solnäs Gård i Fjelie utanför Lund.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING