Hem NyheterNyhet WB Årets äppelsäsong, en vädermässig berg-och-dalbana

Årets äppelsäsong, en vädermässig berg-och-dalbana

av Livets Goda

När familjeföretaget Kiviks Musteri nu avslutat årets äppelskörd konstaterar man att 2020 varit ett ovanligt år på många sätt. Onormala väderförhållandena har blivit det nya normala för landets äppelodlare.
–”Naturen har verkligen spelat oss ett spratt i år”, säger Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen som är glad att skörden trots omständigheterna ändå blev bra.

-Naturen har verkligen spelat oss ett spratt i år, säger Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen. Vårvärmen kom extremt tidigt vilket gjorde att de utslagna äppelblommorna sedan frös sönder eller skadades av en mycket kall inledning på maj. Därpå kom hagel som förstörde många äpplen. Den sena värmen i augusti/september gjorde sen att allt mognade extremt fort och man fick påskynda plockningen.

-Det var många parametrar som talade emot en bra skörd i år. Men tack vare duktiga äppelodlare med många års erfarenhet och viktiga insatser blev den svenska äppelskörden ändå bra trots de onormala förutsättningarna, säger Jan.

I maj eldade man till exempelvis nattetid med halmbalar i odlingarna för att minska frosten.
-Naturens lagar rår vi inte över men det finns åtgärder för att skydda odlingen mot vädrets makter, bland annat att ha lähäckar, dränering, droppbevattning, gynna den biologiska mångfalden och att jobba med olika nyttodjur, säger Jan.

-Förr hade man specialår med skiftande väderförhållanden cirka vart tionde år. Nu är det tvärtom; det onormala har blivit normalt. Vi måste helt enkelt lära oss både praktiskt och med hjälp av forskning hur vi kan skapa en hållbar odling i framtiden.

Förutom bra volym på årets skörd, konstaterar man på Kiviks Musteri att årets äpplen även har utvecklat en mycket bra arom tack vare den varma sensommaren. Många varma dagar och svala nätter är gynnsamt för äpplets smakutveckling.

Nu får fruktträden en välbehövlig vintervila, och man hoppas på en kall vinter så att skadliga mikroorganismer, svampar och bakterier dör undan innan det är dags för nästa säsong.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING