Historien om Takamaka tog sin start för drygt 20 år, när bröderna Richard och Bernard D’offay började sin resa med att sätta Seychellerna på kartan i romvärlden. Med rötterna i traditionellt hantverk med kopparpannor, ekfat och sockerrör har de lyckats skapa klassiskt tilltalande produkter, samtidigt som man håller blicken framåt med nytänk och utveckling.
I måndags lanserade man på Systembolaget beställningssortiment 168 flaskor av destilleriets Pti Lakaz (som på kreol betyder ”lilla huset”), vilket är unik rom med både sockerrör och melass där Takamaka blandar sin enga rom med Foursquare Bajan 8 year.
Mer detaljerat så består Pti Lakaz av traditionellt destillerad rom från sockerrör i Seychellerna, från tre olika fat, alla lagrade i 42 månader – ett 225 liters ex-ruby-portfat och två franska ekfat (225 och 500 liters) – vilket blandas med kolonndestillerad melassrom som lagrats i tre år i ex-bourbonfat samt en åtta år gammal Bajan Foursquare-melassrom. All ingående sprit vilar sedan i ståltankar innan en långsam utspädning med Seychellernas källvatten görs. En mycket grov 10-mikronsfiltrering används, enbart för att ta bort fasta partiklar så som brända ekbitar från faten. Därefter tappas rommen på flaska vid 45,1 % ABV utan tillsatt färg och/eller socker, och slutprodukten är ej kylfiltrerad.
Takamaka Pti Lakaz, 45,1%
Seychellerna / Takamaka Distillery / 700 / 83021 / 579 kr
Rommen finner man HÄR