Hem Livets Goda Prenumeration Årets Guldäpple delades ut på Äppelmarknaden

Årets Guldäpple delades ut på Äppelmarknaden

av Livets Goda

Sten Olsson beskrivs som en fruktpionjär som bidrog till att vända den svenska fruktodlingen från nedgång till framgång. Han var en framsynt entreprenör som brann för utbildning, forskning och för utvecklingen av svensk trädgårdsnäring.

Sten var ordförande för Äppelriket i närmare 20 år och ordförande för LRF´s fruktsektion i 30 år. Han drevs av en tro på svensk fruktodlings framtid, från krisåren i början på 1990-talet till dagens många toppmoderna odlingar. Han fick fruktodlarna att anamma IP-certifieringen och kämpade för ökad volym av svensk frukt i butikerna året om.

Den svenska fruktodlingen har under hans år i branschen tagit marknadsandelar gentemot importen, detta samtidigt som andra svenska näringsgrenar inom trädgårds- och jordbrukssektorn minskat sina.
Sten var en för fruktnäringen betydelsefull person och aktiv i flertalet olika styrelser, många i rollen som ordförande eller vice ordförande, bland annat Gröna Näringens Riksorganisation, Hvilan Utbildning och Stiftelsen Lantbruksforskning.

Guldäpplet
Varje år sedan 1996 har Guldäpplet delats ut på Äppelmarknaden i Kivik. Det är Äpplets Hus på Kiviks Musteri, kunskapshuset med äpplet i centrum, som delar ut utmärkelsen till en person eller organisation som utfört förtjänstfulla gärningar inom äpplets värld.

2019 års Guldäpple tilldelas postumt Sten Olsson. Kiviks Musteris ordförande Uno Levinsson överräckte under högtidliga former utmärkelsen till Stens son Mikael på Äppelmarknadens stora scen i lördags.

Juryns motivering:
En lång och framstående fruktodlarkarriär kröntes med stora framgångar i en helt annan roll. Pristagaren har genom sin visionära förmåga och genom sina breda kunskaper kombinerat med sitt stora kontaktnät spelat en avgörande roll som en centralfigur i den stora och viktiga förändring och förnyelse som svensk fruktodling genomgått.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING