Hem Vinvärlden Årets häftigaste söta vin?

Årets häftigaste söta vin?

av Livets Goda

Mitten av september och våren är i luften med besked. Livets Goda besöker det klassiska Klein Constantia som dukat upp med en provning de luxe – söta viner från olika delar av världen. Allt ska provas blint och bland storheter som Château d’Yquem, Hugel, Disznóko från Tokaj så har det smugits in toppar från Sydafrika. Efter genomförd provning, en sagolik sådan, så är det bara att buga och bocka inför Sydafrikas insats som inte bara höll jämna steg; de upplevdes även i vissa fall som än mer imponerande.

Just nu säljer Klein Constantia sitt 2014 vilket är ett fenomenalt vin med en renhet som få men i startgroparna och någon gång under nästa år så lanseras 2015, ett vin som kanske är det häftigaste söta vi någonsin inmundigat från landet.

 Vinet lagras idag i en mix av ek från Frankrike och Ungern (minns att ungersk ek hade större renommé innan världskrigens tid och att även fransmännen föredrog den) samt ungersk akacia. Tiden på ek är oftast tre år och vinet ligger på sin jästfällning. Såväl sötma som syra varierar men snittet ligger kring drygt 150 gram socker per liter och syran mellan 7-9 gram per liter.

2015 Klein Constantia Det söta vinet från den stora årgången 2015 släpps första nästa år och räkna med huggsexa för det här är bland de största vi provat. Doften är magnifik med imponerande djup, parfymerade inslag från muscatdruvan och en delikat kryddighet från eken. Och smaken då, det som får det här vinet att sjunga extra, är såklart dess syraryggrad som skänker knivskarp precision och perfektion till sötman och eken. Stort, stort och gott, gott! 97/100 LGP

2014 Klein Constantia De nuvarande releasen är inte fy skam den heller men är också resultatet av en kyligare växtsäsong som inte av samma djup i druvorna. Likväl är det här stort och citrusfrukterna gör sig mer påminda samtidigt som blommigheten är sådär förförisk som endast ett fåtal lyckas med i sin muscat. 94/100 LGP

 Importör: Amka Vinimport

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING