Årets Kockelev 2009

av Livets Goda

På andra plats kom Rikard Aldén, Nyköpings Hotell- och restaurangskola, och på tredje plats kom Julia Rundgren, även hon från Dackeskolan i Mjölby. Totalt deltog sex kockelever. Elevernas tävlingsuppgift bestod av att på 2,5 timmar laga en modern restaurangrätt på temat svensk mattradition med hållbar utveckling. De obligatoriska råvarorna var svensk rimmad fläskbog sousvide, svensk rimmad fläsklägg samt minst en ekologisk mejeriprodukt förutom smör. Juryns motivering lyder så här: ”För en perfekt genomförd rätt tekniskt sett, med många olika tekniker. Originell kryddsättning gav goda smaker och tillsammans med en bra presentation och ett föredömligt arbete i köket har vi en solklar vinnare.” Juryn bestod av: Stefano Catenacci, Operakällaren Johan Jureskog, Rolfs Kök Fredrik Björlin, Svenska Kocklandslaget Jonas Carlsson, tidigare vinnare av Årets Kockelev och medlem i juniorlandslaget 2008 Rodrigo Pérez, medlem i juniorlandslaget 2008 Emmas vinnarrätt: Lättrökt fläskbog och sylta av fläsklägg toppad med syrad vitkål, serverad med rotselleri- och mandelpotatispuré smaksatt med Kvibille Svecia, därtill en ljummen sallad på betor och rosenkål med brynt smörvinägrett samt rödbetsbuljong Tävlingen Årets Kockelev arrangeras av tidningen Restaurangvärlden i samarbete med Atria Foodservice, Arla, Guldfågeln, JA Sundqvist, Servera, Santa Maria och Svensk Köttinformation.