Årets konditor koras på Bak- & Chokladfestivalen

Livets Goda 19 Sep, 2019
Mat och Restaurang En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen, 10-13 oktober på Stockholmsmässan, är som vanligt finalen i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor. Temat för årets tävling är ”De Fyra Elementen”.

Fem av landets skickligaste konditorer har tagit sig vidare till final i Årets Konditor 2019. Under de två dagarna som tävlingen pågår kommer de att utmana varandra, inför publik och jury. Även i år är konkurrensen om den ärofyllda titeln Årets Konditor 2019 – tillika svensk mästare för professionella konditorer – hård.

"De Fyra Elementen"
Årets tema är "De Fyra Elementen". Med temat i fokus ska finalisterna genomföra olika delmoment: en tårta, en tallriksdessert samt ett "Mignardise-fat" med fyra olika komponenter – två olika petit fourer och två olika praliner. Tävlingsbidragen bedöms av en jury utifrån smak, utseende, kreativitet och hantverk. Finalisterna har sammanlagt tio timmar på sig. 

Tid: 10 och 11 oktober.
Plats: Tävlingsområdet, längst ner i Hall B

Finalisterna i Årets Konditor är:
Sara Nilsson
, Göteborg, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers.
Claudia Chindea, Göteborg, konditor på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori.
Isabella Westergren, Stockholm, konditor på Hotell At Six.
Jimmy Wollberg, Göteborg, driver chokladbutiken Berzelii Choklad samt arbetar som konditorlärare i gymnasiet och på yrkeshögskolan.
Joel Lindqvist, Malmö, driver konditoriet Mat & Chokladstudion.

Under finalen kommer en expertsoffa finnas där bland andra stjärnkonditorn Roy Fares finns på plats för att livedemonstrera och kommentera finalen. Bidragen bedöms av en smak- och metodjury med juryordförande Cecilia Andersson i spetsen.

Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, arrangör av Årets Konditor:
– Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna.

Om Årets Konditor
Årets Konditor 2019 arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10–11 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Klockan 15.00 den 11 oktober avslöjas vem som vinner.

Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor tillika Svensk Mästare för professionella konditorer, och får en vinstsumma om 40 000 kronor.

Årets Konditor arrangerades första gången 1988. Den välrenommerade tävlingen attraherar årligen Sveriges bästa konditorer som utmanar varandra i smak och kreativitet. Genom att delta i tävlingen stimuleras branschens redan mycket skickliga konditorer till ytterligare utveckling.

Minnesvärda vinnare av Årets konditor
Några av de tidigare vinnarna av Årets Konditor är Gustaf Mabrouk (1995), Mattias Ljungberg (2006), Maria Grave (2008), Roy Fares (2010), Cecilia Andersson (2012), Anders Oskarsson (2015), Frida Leijon (2016), och Kalle Bengtsson (2017).

Läs mer om tävlingen på www.aretskonditor.se


Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019

Resetips: Skotska whiskydestillerier för finsmakaren

Övrigt Att det finns ett stort intresse för whisky bland livsnjutare…
16 Oct, 2019

Restaurangakademien: Nyheter för dig som är i branschen

Mat och Restaurang I våras började Restaurangakademien med inspirationsföreläsningar med intressanta branschprofiler. Höstens…
15 Oct, 2019

Viktigt att kycklingen är svensk och att maten är trygg

Mat och Restaurang Att kycklingen är svensk och att maten är trygg blir…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet