Hem NyheterVinnyhet Årets lansering av Ayala Blanc de Blancs 2014

Årets lansering av Ayala Blanc de Blancs 2014

av Livets Goda

Ayala Blanc de Blancs har varit ett återkommande inslag på den svenska marknaden de senaste åren. Nu är det återigen dags för en exklusiv lansering av champagnen. Den här gången har turen kommit till årgång 2014 och det är endast 840 flaskor som finns tillgängligt. 

För fjärde året i rad var det dags för lansering av Champagne Ayala Blanc de Blancs, denna gång med årgång 2014. Produktionen av denna champagne är mycket liten och sker endast de år som skörden är tillräckligt bra. Chardonnaydruvorna kommer från Grands Crus och Premiers Crus vingårdar i området Côte des Blancs i Aÿ. Terroiren består främst av kalk vilket ger en enastående mineralitet i vinet. Champagne Ayalas viner kännetecknas av en frisk och elegant stil och därför håller man dosagen låg, i detta fall 6 g/l.

Ayala Blanc des Blancs, 840 flaskor lanserades 10 november, 639 kr, nr 92539

Champagne Ayalas historia är något av en kärlekssaga. 1850 anländer Edmond de Ayala till Aÿ för att lära sig mer om champagne och dess verksamhet. Vid den tiden ägdes slottet av viscounten av Mareuil och det var han som lärde Edmond allt han kunde. Men det var inte bara champagnen som Edmond förälskade sig i, han fick även upp ögonen för viscounten’s brorsdotter. 1860 gifter de sig och som en del av hemgiften ingår både slottet och dess spektakulära vingårdar.

Ett annat stort årtal i champagnehusets historia är 2005 då huset förvärvas av Champagne Bollinger. Olikheterna mellan de två husen är många, inte minst stilmässigt, men gemensamt har de sitt ursprung i Aÿ, det är mindre än en kilometer mellan de två husen. Stilmässigt är de dock helt olika då Ayala valt att fokusera på en mer modern stil med friska toner från chardonnaydruvan.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING