Hem Vinvärlden Årets Livets Goda Sommelier 2015 – de nominerade är…

Årets Livets Goda Sommelier 2015 – de nominerade är…

av Livets Goda

Sedvanligt utses två sommelierer och förra året stod Fredrik Horn (Restaurang Frantzén, Stockholm) samt Rubén Sanz Ramiro (Restaurang PM & Vänner, Växjö) som vinnare. Efter ett stort och omfattande arbete har vi under året kartlagt sommeliererna och besökt deras arbetsplatser flera gånger om. I hemlighet har vi satt deras sommelieregenskaper på prov. Idag är det nu dags att tillkännage vilka som är nominerade för den fina och ärofyllda titeln Årets Livets Goda Sommelier 2015. De nominerade är: Avelino Montes – Sjömagasinet, Göteborg David Svensson – Pubologi, Stockholm Fredrik Horn – Frantzén, Stockholm Johanna Platzek – Råkultur, Stockholm Cathrine Suzeau – Koka, Göteborg Lars Andersson – Vinbaren Gondolen, Stockholm Mario E Moroni – Pontus! Matsal, Stockholm Mikael Nypelius – Bhoga, Göteborg Rubén Sans Ramiro – PM & Vänner, Växjö Sören Polonius – Esperanto, Stockholm Motiveringarna: Avelino Montes – Sjömagasinet, Göteborg För sin träffsäkra kunskap i yrket och med ett stort hjärta för vinets ursprung leder han elegant sina gäster genom middagen. David Svensson – Pubologi, Stockholm David växer djupare in i rollen som sommelier för varje år – väljer att servera tradition med modernitet på ett läckert och avslappnat vis till en meny i en ständig förändring. Fredrik Horn – Frantzén, Stockholm Med sin enorma passion hittar Fredrik alltid nya spännande etiketter att servera och han uppvisar en internationell och opretentiös vinfilosofi som är betydande för Frantzén som restaurang. Johanna Platzek – Råkultur, Stockholm Johanna briljerar med sitt djupa kunnande om det japanska köket och sätter perfekta drycker till menyer och sojasmaker som annars kan vara svåra att kombinera – hon gör den gastronomiska resan på Råkultur fulländad. Cathrine Suzeau – Koka, Göteborg Med gränslös passion för vinet ger Cathrine med träffsäker hand och inspirerande vinberättelser en extra dimension till Kokas fantastiska menyer. Lars Andersson – Vinbaren Gondolen, Stockholm En av Sveriges främsta sommelierer genom tiderna står med sin omättade passion och kunskap varje vecka i sin vinbar och serverar gäster från hela världen – vinkännare som amatörer. En livsviktig interiör i det svenska sommelierslottet. Mario E Moroni – Pontus! Matsal, Stockholm En trotjänare och levande legend som serverade svenska storheter på Pontus in the Green House och idag styr över ett självklart och ödmjukt sommelierhantverk i huvudstadens citypuls som ska träffa både kärleksparet, partyprinsessan och finansmännen. Mikael Nypelius – Bhoga, Göteborg Med ett kravlöst lugn och en oändlig kunskap och passion för drycker i alla nivåer och prisklasser tar Mikael hand om sina gäster. Han är sommeliersveriges svar på fotbollens Iniesta. Alltid i framkant med smakfulla och genialiska passningar. Rubén Sans Ramiro – PM & Vänner, Växjö Besitter en genuin professionalism och en imponerande kunskap som han levererar till bordet på ett avdramatiserat och ödmjukt vis. Få ramar in en måltid som denne spanjor som alltid tycks veta vad gästen tycker om. Sören Polonius – Esperanto, Stockholm I år har Sören hittat hem ordentligt på Esperanto där han får utrymme att på ett lekfullt vis komplettera Sayan Isakssons matkonst med sin gränslösa passion och skicklighet som sommelier. Vinnarna tillkännages senare i mars och prisceremoni kommer att hållas i april.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING