Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Årets mathändelse innehåller Nordiskt mathantverk

Årets mathändelse innehåller Nordiskt mathantverk

av Livets Goda

Den 1–3 september 2022 hålls för första gången någonsin ett nordiskt mästerskap i mathantverk, Nordic Artisan Food Awards, NAFA. Till tävlingen bjuds mathantverkare från hela Norden in att tävla.

I samband med tävlingen arrangerar Slow Food i Norden tillsammans med Eldrimner det nordiska evenemanget ”Terra Madre Nordic” vilket ska skapa en mötesplats för både producenter och konsumenter som har ett gemensamt intresse av hållbar matproduktion och konsumtion.

– Vi hoppas på spännande diskussioner och möten mellan konsumenter och producenter. Dessutom hoppas vi kunna skapa starkare, hängivna nätverk och återlansera samtalet om bra, ren och rättvis mat, säger projektledaren Aleksandra Ahlgren.

Platsen för arrangemangen är Stora Skuggans Värdshus i Stockholm och under dagarna kommer besökarna få uppleva en nordisk mathantverksmarknad med mathantverkare från alla nordiska länder, smakverkstäder, prova-på aktiviteter, diskussioner och möten. Flera mathantverkare, regioner och kluster har redan anmält sitt intresse för att delta på olika sätt. Räkna med fullspäckade dagar.

– Här har vi chans att genomföra en manifestation för mathantverket där vi visar upp hela Nordens mathantverk, men här finns också en arena för den viktiga dialogen om hållbar matproduktion. Till exempel så kommer Sanna Lindberg och håller en smakverkstad med nordiska öl-sorter och Jens Linder kommer erbjuda ett prova-på-tillfälle i syrning av grönsaker med nordiska smaker, säger Sofia Klasson, eventkoordinator.

–Det här blir årets mathändelse! Jag ser fram emot givande diskussioner om hållbar mat och att få ta del av nordiskt mathantverk på flera sätt. Jag sitter i juryn och det är alltid spännande, sen ska jag hålla flera smakaktiviteter och det ser jag verkligen fram emot, säger Jens Linder.

Kort information
NAFA arrangeras av Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk, som årligen sedan 1996 ordnat produkttävlingen SM i Mathantverk. Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk. Anmälan till tävlingen öppnar i slutet av maj. Nästa SM i Mathantverk hålls 2023. Terra Madre Nordic arrangeras av Slow Food Nordic och Eldrimner.

Information om programpunkter och aktiviteter kommer att kommuniceras i takt med att programmet växer fram på hemsidan Terra Madre Nordic – Slow Food in the Nordic Countries (slowfoodnordic.com) samt i sociala medier @terramadrenordic

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING