Årets Nobelvin 2018: Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016

Livets Goda 10 Dec, 2018
Vin Till huvudrätten vid kvällens Nobelbankett serveras det sydfranska vinet Cigalus Rouge 2016 från producenten Gérard Bertrand. Det är andra gången som Gérard Bertrand står för vinet till huvudrätten vid Nobelmiddagen. Senast var 2013 då gästerna bjöds på det populära Château L’Hospitalet La Réserve Rouge. Gérard Bertrand är en av de mer tongivande producenterna i regionen Languedoc och Nobelstiftelsens val av vinhus i år är ytterligare ett bevis på det.

För vinhuset Gérard Bertrand och dess svenske importör Ward Wines är det en stor ära att få servera vinet till Nobelmiddagens huvudrätt. Att det dessutom är andra gången för den välrenommerade producenten gör inte saken sämre.

- Det är ett privilegium att delta i firandet av denna händelse och jag gratulerar alla Nobelpristagare 2018. Att Cigalus har blivit utvalt är en ära för oss och ett erkännande för vår biodynamiska strategi, säger Gérard Bertrand.

Det är inte vilket vin som helst som får äran att serveras under Nobelbanketten. Nobelstiftelsen tillsätter en grupp erfarna vinprovare som blindprovar ett stort antal viner från vinhus som bjudits in att delta. Vinerna provas ihop med maten som ska serveras till middagen och gruppen väljer det som passar bäst. Vilka det är som sitter i vinprovargruppen är inte känt utanför stiftelsen.

Cigalus Rouge 2016 är ett av Gérard Bertrands biodynamiskt certifierade premiumviner. Druvsammansättningen består av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Caladoc och Carignan. Kvaliteten på druvorna, jordmånen i vingården och vinmakarnas gedigna arbete resulterar i detta exceptionella vin. Namnet Cigalus syftar till vingården där Gérard Bertrand själv har sitt familjehem.

Livets Goda om 2016 Cigalus Rouge, IGP Aude Hauterive
Salig mix av druvsorter som enklast sammanfattas med Bordeaux möter Languedoc-Roussillon. Det röda toppvinet från Bertrand får ett år i ny ek och denna kompletterar björnbärs- och svart vinbärsfrukten väl. Ett litet bränt inslag i bakgrunden. Smaken är ungdomlig, flörtig som bara den, och de kryddiga ekfatstonerna dominerar i nuläget tillsammans med den generösa mörka bärfrukten. Ett ytterst snyggt bygge som dock behöver tid. 93 LGP

Gérard Bertrand har på 25 år – sedan han tog över sin pappas vingård i Corbières – gått från att vara ägare av en vingård till nuvarande femton och är idag en maktfaktor inom fransk vinproduktion. Visionen är att vara en ledande global referens för biodynamiskt odlade viner och alla på Gérard Bertrands ägor arbetar idag efter denna vision. Just Cigalus är den vingård där det biodynamiska äventyret startade för 15 år sedan.

Fakta om årets Nobelvin:
• Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016, artikelnummer 72914, finns att köpa i
Systembolagets beställningssortiment.
• Pris för en flaska 750 ml är 315 kronor.
• Cigalus Rouge 2016 är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc,
Merlot, Syrah, Grenache, Caladoc och Carignan och har lagrats på franska ekfat i 12
månader.

 

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp

En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>


Exklusiv lansering av Westhofener Riesling den 1:a februari

Vin Den 1:a februari lanserar Moestue Grape Selections återigen Westhofener Riesling…
21 Jan, 2019

The Wine & Spirits Collective förvärvar ChampagneHuset

Vin The Wine & Spirits Collective, förvärvar ChampagneHuset, och stärker härmed…
21 Jan, 2019

Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet