Hem Whisky & Bourbon Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

av Livets Goda

Fotograf: Ronny Karlsson, Beernews.se / Årets Ölutvecklare: Josefine Törnqvist

För ett år sedan startade ölbryggaren Josefine Törnqvist Facebookgruppen Ölgäris (gäris är slang för tjej). Inspirationen kom från Växtgäris och Streetgäris och Josefines förhoppning var att hitta kvinnor och ickebinära som ville dela sitt ölintresse med varandra. Facebookgruppen har idag över 6 000 medlemmar som gillar att prova och prata om öl. Och inte minst verkar Ölgäris för att göra hela branschen mer jämställd.

– Josefine Törnqvist har på kort tid lyckats skapa en helt ny rörelse i en annars ganska mansdominerad ölkultur. Hon är verkligen en värdig vinnare av Årets Ölutvecklare, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Utmärkelsen Årets Ölutvecklare instiftades för åtta år sedan av Carlsberg Sverige för att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen. I år var det alltså Josefine Törnqvist som drog det längsta strået i hård konkurrens med Anders Hansson, Malmö Brewing och Björn Falkeström, Oppigårds. Juryns motivering löd:

Årets vinnare har inte bara lyckats skapa en plats på nätet där alla är välkomna, utan även inspirerat till nya möten, kunskap och en roligare bransch. Ölbryggning i all ära, men årets vinnares största bedrift är nog att utmana våra fördomar och slå ett slag för gäris.

Priset för Årets Ölutvecklare delades ut på Restauranggalan som gick av stapeln den 22 oktober. På Restauranggalan, som arrangeras av branschtidningen RS, Restauranger & Storkök, hyllas förebilder, inspiratörer och innovatörer inom den svenska restaurangnäringen.

Juryn som utser Årets Ölutvecklare använder bedömningskriterierna nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset, förutom äran, är en statyett och ett presentkort på Nya Carnegiebryggeriet. Årets jury bestod av:

  • Sanna Blomquist – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide
  • Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent
  • Ronny Karlsson – journalist och grundare av Beernews.se
  • Joel Linderoth – Publisher för Land, Land Lantbruk och Land Skogsbruk och ölskribent
  • Henric Byström – Kommunikationschef & ölentusiast på Carlsberg Sverige

Förra året gick priset för Årets Ölutvecklare till Ölveckan GBG Beer Week.

RELATERAD LÄSNING