I samarbete med Årets Kock lanserar den regerande mästaren Michael Andersson Årets Rätt 2025 – en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror. Årets Rätt avnjuts med fördel tillsammans med Michael Anderssons nya Mästarbrygd från Melleruds – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt.

foto: Årets Kock
Årets Rätt 2025 bygger på ett långkokt lamm i barbacoa-stil, där köttet först grillas för att få en rökig karaktär och sedan bräseras långsamt med mustiga kryddor tills det blir mört och saftigt. Tacon toppas med en fräsch salsa gjord på svenska tomater och en klassisk pico de gallo.
– Årets Rätt 2025 ska inspirera till matlagning som samlar människor och skapar gemenskap i köket. Att laga mat tillsammans är ett fantastiskt sätt att knyta band och skapa minnen. Genom att laga Årets Rätt vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet – en taco kan passa alla, bara man vågar testa sig fram. Min vilja är att utmana det svenska folket att våga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket, säger Michael Andersson.
Om Årets Rätt 2025:
Årets Rätt introducerades av Årets Kock 2019 med syfte att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av den regerande mästaren i svensk professionell matlagning.
Årets Rätt ska:
• Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi.
• Kunna serveras både hemma och på restaurang.
• Vara klimatsmart.
• Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataPärer över hela landet under större delen av året.

foto: Årets Kock
Melleruds Mästarbrygd är skapad i ett unikt samarbete mellan Årets Kock 2024 Michael Andersson och Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson. Årets Mästarbrygd är en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Mästarbrygden är en mångsidig öl som passar både till klassiska och moderna rätter. Den bryter fint av mot rött kött, förhöjer smakerna i en kryddig taco och är lika god att njuta av precis som den är.
– Jag ville skapa en öl som passar till många olika rätter men som också är god att dricka precis som den är. Jag tänkte mycket på hur den skulle fungera med Årets Rätt, men den funkar lika bra till grillat eller en sallad. Det är en perfekt matöl till en schysst middag, men den sitter nog lika bra på en aw, säger Michael Andersson.
Om Melleruds Mästarbrygd:
Sedan 2018 har den regerande mästaren i svensk professionell matlagning fått skapa sin egen Mästarbrygd tillsammans med Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson. Ölet speglar kockens personliga dryckesminnen och smakprofil och varje år resulterar det i en ny tolkning.
Om Michael Andersson:
Michael Andersson är Årets Kock 2024. Han är född 1987 och bor i Stockholm. Han driver det egna företaget Petite Gastronomi och har tidigare arbetat på stjärnkrogar som Gyldene Freden, LUX Stockholm, Gordon Ramsay, Nook, Esperanto och Allegrine. Under det senaste året har han arbetat som köksmästare på stjärnkrogen Celeste, där han delade rollen med Ludwig Tjörnemo. I maj 2024 tilldelades restaurangen sin första Michelinstjärna, bara elva månader efter öppning. 2024 inledde Michael året som assisterande coach för Juniorkocklandslaget som sen tog OS-guld i Culinary Olympics. Michael tävlade som debutant i SM i professionell matlagning 2024 där han kammade hem titeln Årets Kock 2024.

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa” med kryddor från hela världen. Foto: Årets Kock