Årets sill med fläder, citron, dill och O.P. Anderson Björk

av Livets Goda

Sedan 2007 har den välmeriterade kocken och krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum skapat årets sill. Sillen serveras på restaurangen under hela sommaren och receptet är fritt för alla att använda. Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Anderson Björk.

Fredrik Eriksson som driver Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum är en av landets mest erfarna kockar. I ung ålder vann han Årets Kock och idag är han ordförande för tävlingen. Fredrik Eriksson har bland annat även tävlat i Bocuse d’Or, skrivit flera kokböcker samt varit gastronomiskt ansvarig för kungliga bröllop. Sedan femton år tillbaka skapar han årets sill som traditionsenligt presenteras på nationaldagen.

Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Andersson Björk. Det är ett kryddat brännvin som togs fram 2018 i samband med öppningen av Restaurang Nationalmuseum. O.P. Anderson Björk bygger på en klassisk kryddning med kummin, fänkål och anis. Därutöver finns även smak från björkknoppar som plockats på vintern, innan de börjat att svälla, samt björksav som skördats på vårkanten i Jämtland.

– När vi skapar Årets sill sker det numera alltid genom försiktig innovation som värnar om traditioner och hyllar lokala råvaror. Ingredienserna består därför främst av svenska grödor i säsong från skog och trädgård, säger Fredrik Eriksson som är kock och krögare på Långbro Värdshus. Årets sill 2022 är en frisk och balanserad inläggning som passar utmärkt till sommarlunchen ihop med en lätt kyld O.P. Anderson Björk.

Årets sill serveras på Långbro Värdshus från och med nationaldagen till slutet av sommaren samt även under julbordet. De klassiska tillbehören består av färskpotatis, gräddfil, knäckebröd samt Kvibille National Cheddar och O.P. Anderson Björk.

O.P. Anderson Björk
Artikelnummer: 82830
Pris: 249 kronor
Alkoholhalt: 37,5 procent

Recept Årets sill 2022

4–6 personer
Inläggning av sill
6 filéer urvattnad sill
2 dl strösocker
1 dl ättika 12%
1,5 dl vatten
8 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
½ skivad rödlök

Koka upp alla ingredienser utom sillen och låt svalna. Slå lagen över sillfiléerna och låt stå täckt i 2–3 dagar. Häll av lagen men spara en deciliter till smaksättningen. Skär sillen i fina bitar, cirka 1,5 cm.

Fläder-, citron- & dillsill
1 dl av lagen från inläggningen av sillen
1 dl flädersaft, koncentrerad
2 msk O.P. Anderson Björk
1/2 citron
1 knippe dill
1 schalottenlök, finhackad
1 liten rödlök, finhackad
5 cm purjolök, finstrimlad

Blanda lagen, saften och O.P Anderson Björk. Slå lagen över sillbitarna och låt stå ett dygn. Vid servering, vänd ner löken, dillen, saften från en halv citron samt finrivet citronskal. Servera sillen med vackra dillvippor, gräddfil och nykokt potatis samt givetvis knäckebröd