Årets Smak 2019 – Brassicaceae: traditionell hetta i ny tappning

Livets Goda 13 Aug, 2019
Mat och Restaurang Arla avslutar Årets Smak 2019 med den sista delen inom temat Hetta: brassicaceae. Pepparrot, wasabi och senap står på menyn när Arla fokuserar på mer traditionell svensk hetta med asiatiskt gästspel.

Brassicaceae eller korsblommiga växter är en stor familj med många medlemmar. Inom Årets Smak 2019 – Hetta tittar Arla närmare på tre varianter: Pepparrot, wasabi och senap. Tillsammans med Cecilia Andersson (Årets Konditor 2012) och Viktor Westerlind (Årets Kock 2009) har Arla utvecklat sex spännande recept som alla tolkar de tre heta ingredienserna på olika sätt. Dessutom har Arla tagit fram smakpaletter som på ett pedagogiskt sätt visar hur de tre smakerna kan kombineras med andra smaker.

- Pepparrot och senap har sin befästa plats i det svenska köket medan wasabi nästan enbart serveras till sushi. Vi tycker det är spännande att titta på de här ingredienserna ur ett nytt perspektiv och på ett sätt återupptäcka dem, säger Inger Myresten, Marknadschef på Arla Sverige Foodservice. 

Smakpaletter gör det lätt att laga trendiga råvaror
Inom ramen för Årets Smak 2019 har Arla, tillsammans med smakdoktorn Johan Swahn, under året presenterat tolv unika smakpaletter, en för varje trendig het råvara. Syftet är att hjälpa matkreatörer på alla nivåer att lättare navigera nya smaktrender och enkelt se vilka smaker som passar ihop med vilka. Smakpaletterna har också legat till grund för de recept som Viktor Weterlind och Cecilia Andersson utvecklat.

- Det har varit jättekul att se hur Cecilia och Viktor har angripit den här uppgiften och vi har sett ett helt gäng spännande recept. Vad sägs om pepparrotsäpplen, ärtor och avokado med wasabictronette eller senapsosthattar, säger säger Inger Myresten, Marknadschef på Arla Sverige Foodservice. 

Pepparrot
Utan riven pepparrot och skirat smör skulle kokt torsk känns tråkig, och vad vore rökt fårfiol utan pepparrotsvisp? Pepparroten är en självklar del av det svenska köket men förtjänas att tittas på med nya ögon. Den heta roten hävdas ha hälsoegenskaper och passar bra med smaker som äpple, jordnötter och skadjur. 

Wasabi
Den äkta wasabin är både svårodlad och svår att få tag på i Sverige. Men för den som lyckas få tag på den gröna växten väntar en härligt uppfriskande smaksensation. Precis som pepparroten är wasabins smakämnen flyktiga och avnjuts bäst så färsk som möjligt. Wasabi passar bra med smör, grädde och en rad andra ingredienser som banan och avokado. 

Senap
Senap är så mycket mer än en gul flaska bredvid ketchupen. Senap kommer i flera olika varianter som alla har sina unika smakegenskaper. Från nästan söt och mild till bitter och skarp. Senapsfrö kan hettas upp för att få fram en nötig ton och är en helt fantastisk smaksättare i såser tillsammans med mejeri.

Mer om smakskola och annat inspirationsmaterial från Årets Smak hittas på https://kund.arla.se/aretssmak/


​Finalist till Årets syftesdrivna ledare

Övrigt Löfbergs vd Lars Appelqvist är en av tre finalister till…
16 Aug, 2019

Accademia Di Luca kan bli "Årets matinspiratörer"

Mat och Restaurang Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas matakademi, har…
16 Aug, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
16 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

MUJI öppnar flaggskeppsbutik på Åhléns City idag den 16 augusti

Övrigt Fredagen den 16 augusti öppnar japanska detaljhandelskedjan MUJI sin första…
16 Aug, 2019

Fratelli Cigliuti är tillbaka med två storslagna viner från årgång 2015 i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget

Vin Idag klockan 10:00 lanserar Enjoy Wine & Spirits en efterlängtad…
16 Aug, 2019

Landsbygdsministern besökte Kiviks Musteri i skördetid

Whisky och Bourbon Mitt i skördetid besökte landsbygdsminister Jennie Nilsson Kiviks Musteri som…
15 Aug, 2019

Ekologisk och efterlängtad – Melleruds Moderna Ale nu även på flaska hos Systembolaget

Whisky och Bourbon Nu lanseras Melleruds Moderna Ale på flaska, som snabbt blivit…
15 Aug, 2019

Big Little Wines

Vin Monterey på den amerikanske västkusten spelar huvudrollen i HBOs populära…
15 Aug, 2019

Nyhet - CAO Nicaragua

Whisky och Bourbon Som namnet antyder är detta cigarrer med klassisk nicaraguansk karaktär.…
15 Aug, 2019

Nytt för i år är att Midnattsloppet delar ut en Alkoholfri Falcon vid målgången

Övrigt Nytt för i år är att Falcon Alkoholfri delar ut…
14 Aug, 2019

BBQ Ranch - ny burgare i fyra tappningar

Vin Nya kampanjburgaren BBQ Ranch inleder hösten men förlänger också sommarens…
14 Aug, 2019

Bryggmästarens i nytt partnerskap med Scandinavian Invitation

Whisky och Bourbon Norden största golftävling, Scandinavian Invitation, får nu Bryggmästarens som officiell…
14 Aug, 2019

Två webblanseringar från Domaine Arlaud den 5:e september i begränsad upplaga om totalt 60 flaskor

Vin Den 5:e september så webblanseras två viner från Domaine Arlaud…
14 Aug, 2019

81% mindre CO2-utsläpp när Santa Maria skrotar konservburken

Mat och Restaurang Santa Maria kokosmjölk byter förpackning. Den gamla konservburken ersätts av…
14 Aug, 2019

Sålde slut på minuter: förlanseringen av Västkust Nätchips blev succé på Hemmakväll

Övrigt Förlanseringen 1/8 på Hemmakväll sticker ut som en av de…
14 Aug, 2019

Mat för hela veckan på mindre än 2 timmar i köket

Mat och Restaurang Inom matlagning handlar ”Batch cooking” och “Prepping” om att förbereda…
14 Aug, 2019

Forever Supergreens - Grönt på väg

Övrigt Vissa dagar kan det vara svårt att hinna få i…
13 Aug, 2019

En djupdykning i öl

Whisky och Bourbon Öltrenden i Sverige är både stor och stark. Men vad…
13 Aug, 2019

Årets Smak 2019 – Brassicaceae: traditionell hetta i ny tappning

Mat och Restaurang Arla avslutar Årets Smak 2019 med den sista delen inom…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet