Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Årets Sommardrink är utsedd

Årets Sommardrink är utsedd

av Livets Goda

Nu står det klart att hemmamixaren Henrik Söderström har blandat det vinnande receptet i tävlingen Sommardrink 2020. Drinken som är framröstad till årets Sommardrink har det fyndiga namnet ”Currant(ly) (g)in isolation” och är en frisk blandning av smaker från röda vinbär, hallon, gin och Aperol.

Foto_Eric_Karlsson

I sommar avnjuter svenskarna allra helst en drink som smakar syrliga röda vinbär, halloninfuserad Aperol, gin, och tonic med en touch av lime, i alla fall om man ser till resultatet i Schweppes tävling Sommardrink 2020. Tävlingen går ut på att utse årets sommardrink, och drinken Currant(ly) (g)in isolation kammade hem hela 43% av folkets röster. Henrik Söderström som skapat det vinnande receptet, hämtade inspirationen ifrån sin barndoms somrar i Norrland.

 ”Det känns jättekul att mitt recept röstats fram till årets Sommardrink! Sommar för mig är hallon och röda vinbär, smaker som påminner mig om när jag som liten vandrade runt och njöt av bären på ängarna, och i trädgården i mitt föräldrahem i Obbola, utanför Umeå. Namnet på drinken är en ordlek med det jag har i glaset, och det rådande läget. Jag är väldigt glad och stolt över att så många gillade min drink” berättar Henrik, som skapat receptet till årets Sommardrink

Till Schweppes tävling Sommardrink 2020 skickade hemmamixare från hela landet in sina bästa drinkrecept. Av recepten valdes fem bidrag ut av en expertjury bestående av youtubern och dryckesinspiratören David Kringlund, Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht, och Candi Jennings, Brand Ambassador för Schweppes i Sverige. I en omröstning på drinkgeneratorn.se under juni månad, avgjordes med hjälp av antal röster, vilket av de fem utvalda recepten som skulle kamma hem titeln årets Sommardrink. Utöver äran bestod priset av ett drinkbord, sex stycken Schweppesglas samt ett hemmamix-kit med verktyg, kryddor och Schweppesprodukter.

foto: privat

Mer om vinnaren

Henrik Söderström är en passionerad hemmamixare som älskar att vara kreativ med smaker i både mat och drinkar. Sedan åtta år tillbaka har han haft för vana att överraska familjen med lite chips och något gott i glaset på fredagskvällarna. Då hans recept blev uttaget som ett av de fem finalbidragen i Schweppes tävling Sommardrink 2020, startade han instagramkontot @Bistrohybris för att dela med sig av sina drinkrecept till de som vill fortsätta att inspireras av hans njutbara idéer.

Henriks tre bästa tips för en härlig drinkstund i sommar!

Smaksätt drinken med hemmagjord syrup
Att göra syrup är enklare än du tror, och det är till skillnad mot att köpa likörer, ett billigt knep för att få till oändliga smakvariationer. Dessutom passar en syrup perfekt också till alkoholfria drinkar. För att koka en syrup; placera hälften delar socker och hälften delar vatten i en kastrull tillsammans med något som du gillar smaken på. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och låt puttra till den konsistens som du vill ha. Sila ur din valda ingrediens. Syrupen är nu klar och bör förvaras kylt. Två av mina favoritingredienser till syrup är ingefära och fläder. Ett isfyllt glas med syrup på ingefära, färskpressad limejuice och Schweppes tonic, är till exempel väldigt läskande en varm dag!

Servera i udda loppisfyndade glas
Att servera drinkar i en variation av loppisfyndade glas är ett life-hack av rang. Det ger en mer personlig upplevelse, man slipper ta miste på ur vems glas man dricker, det är snällt mot miljön, och det är inte ”hela världen” om ett glas råkar gå i kras!

Ladda upp med is i frysen
Beroende på glas och tillfälle är olika storlekar på isen att föredra. Ibland behövs ett riktigt isberg i glaset, medan det en annan gång är iskross som gör sig bäst i drinken. Varför inte ägna två minuter åt att frysa in vatten i olika former, och på så sätt skapa din egen is-buffé i frysfacket?

Receptet till årets Sommardrink!

Currant(ly) (g)in isolation av Henrik Söderström

Glas: större vinglas

Ingredienser
Is, Färska hallon, 5 cl Whitley Neill Gin, 2,5 cl halloninfuserad Aperol, 3 cl färskpressad citronjuice, 2 cl sockerlag på röda vinbär, 1 sked lime & myntagranité, 10 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime

Gör så här
Placera en stor isbit i en shaker. Mät upp och häll i alla ingredienser förutom granité och tonic. Skaka och häll upp blandningen i isfyllda vinglas. Toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Lägg granité i glasets öppning och placera ut färska hallon.

Halloninfuserad Aperol

Ingredienser
1 dl hallon, 10 cl Aperol

Gör så här
Lägg i hallon i Aperol. Låt dra i ett dygn. Sila bort hallonen ur Aperolen.

Sockerlag med röda vinbär
Ingredienser
200 g frysta röda vinbär, 5 dl socker, 1 l vatten

Gör så här
Koka vatten och socker i en kastrull under omrörning tills dess att sockret smält. Lägg röda vinbär i den varma sockerlagen och låt stå i tre timmar. Sila av vinbären och kyl vinbärsockerlagen.

Lime & myntagranité 

Ingredienser
2 dl is, 1 lime, 1 knippe färsk mynta

Gör så här
Pressa limen. Mixa limejuicen tillsammans med is och mynta.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING