Hem Vinvärlden Årets Sommelier, Hederspris och Framtidslöfte 2016

Årets Sommelier, Hederspris och Framtidslöfte 2016

av Livets Goda

Årets Livets Goda Sommelier 2016 Motiveringarna lyder: David Svensson, Djuret (Stockholm) David har under många år serverat fantastiska viner oavsett prisläge. I gastronomitemplet i Gamla Stan i Stockholm har han huserat med sin inspirerande kunskap och byggt dryckespaket och hällt viner på glas som fått gäster att applådera ståendes. En unik vinälskare rakt igenom som vi gärna blir serverade av oavsett maträtt på tallriken.


Carl Frosterud, Operakällaren (Stockholm) Klassisk matkonst och klassiska viner. Låter kanske enkelt på papperet men i verkligheten är det en stor kunnighet som herr Frosterud ägnar sig åt. Med en makalös kunskapskälla matchar han vin till mat för både den mest kräsne gästen som till den unga generationen. Få serverar så många prestigefyllda middagar som Carl Frosterud. Vi bugar oss.


Årets Framtidslöfte 2016 Karin Chudzinska, Vollmers (Malmö) Motiveringen lyder: Att sätta vin till en av årets mest välkomponerade menyer är lika mycket ett drömjobb som det är svårt. Karin på Vollmers i Malmö har på kort tid utvecklats enormt mycket och det tillsammans med sitt brinnande engagemang och sitt unika sinne för gastronomi gör henne till en av vårt lands starkaste framtidslöften. Vi ser mycket fram emot att följa Karins väg framöver.


Årets Hederspris 2016 Lars Andersson, Eriks Vinbar Gondolen (Stockholm) Motiveringen lyder: Egentligen vill vi resa en staty av Lars ”Tolvan” Andersson. Under så många år har han verkat i det tysta på Eriks Vinbar i Gondolen och varit förmyndare åt både nyexaminerade sommelierer som kommit och gått samt vinälskande gäster från hela världen. Oavsett gästens behov är hans varma signatur alltid ödmjukhet, passion och kunskap. Han var också en av pionjärerna i Sverige som började servera riktigt bra viner på glas och hans lojalitet och värdighet inför sin yrkesroll som sommelier gör Lars ”Tolvan” Andersson till en sann mottagare av Hederspriset 2016.


Priser Utmärkelsen Årets Livets Goda Sommelier omfattar förutom ett ovärderligt bevis på en fantastisk och betydande insats för en träffsäker mat- och vinupplevelse samt ett stort gastronomiskt kunnande, även ett stipendium på 10 000 kronor vardera. Årets Framtidslöfte ges ett stipendium på 5 000 kr. Årets Hederspris uppmärksammas genom en resa tillsammans med Livets Goda. En ceremoni med middag kommer att äga rum i Stockholm. Relaterade artiklar: Livets Goda Topp20 – Sveriges bästa restauranger 2016 korade

RELATERAD LÄSNING