Hem Mat & Restaurang Årets Viltkrog 2021 är Restaurang Jord i Linköping!

Årets Viltkrog 2021 är Restaurang Jord i Linköping!

av Christoffer Enquist

Vinnaren i Svenska Viltmatakademins tävling Årets Viltkrog delar prispallen med finalisterna Lux Dag för Dag och Färna Herrgård. Priset tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling i sin verksamhet. Vinnaren utsågs under Årets viltdag på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge.

Finalister Åretsviltkrog: Foto Claes Andersson

Juryns motivering:

Med sin gemytliga hållning tar Restaurang Jord unik kontroll över hela råvaruresan, från jakt och transport, till mörning, styckning och tillagning. Den kunniga och pålästa personalen håller viltet på menyn året om.

  • ­Jord är en synnerligen unik viltmatrestaurang och väl värd priset Årets Viltkrog 2021, säger Gert Klötzke, ordförande i juryn för Årets Viltkrog.
  • ­Det här så skönt kvitto på jobbet vi gör hela tiden.Vi hade en dröm kunna jobba med vilt från skog till bord. Vi spenderar 50 % av tiden i skogen och 50 % på krogen. Hälften av personalen jagar, men alla plockar örter och bär. Det blir en livsstil som är annorlunda. Vi vet exakt var allt vi lagar kommer ifrån. Den respekten för råvaran är svår att förklara i ord, säger Andreas Landén, köksmästare på Restaurang Jord. 

Restaurang Jord: Foto_Marcus Crepin

Motivering för finalisten Lux Dag för Dag.
”Den kunniga personalen på Lux Dag för Dag visar sin säkerhet och stolthet över ett eget viltarbete i skog och mark när köket bjuder viltmat med både hetta och krämig textur. Närmare viltet än så här går inte att komma i huvudstaden.”

Motivering för finalisten Färna Herrgård:
”Genom spännande följsamhet mot naturens och viltets kalendrar låter Färna herrgård råvarornas bästa få styra kvällens meny. Med märkbar stolthet över Bergslagens skafferi görs bonden och skogen till hjältar.”

Priset ”Årets Viltkrog” tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling i sin verksamhet. Årets Viltkrog arrangeras av Svenska Viltmatakademin i samarbete med Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge, där utmärkelsen delades ut 20 augusti 2021

Totalt blev 20 restauranger nominerade till priset 2021 och noggrant utvärderats på plats av juryn. Se hela listan: https://viltmatakademin.se/.

Juryn i Årets Viltkrog:

Gert Klötzke, mångårig ledare av Svenska Kocklandslaget. Årets Kock samt gästprofessor i gastronomi på Restauranghögskolan Umeå Universitet. Tillika hedersdoktor på Umeå universitet. Jägare och ledamot Svenska Viltmatakademin.

Anders Levén, restauratör i Stockholm, kokboksförfattare med inriktning mot framför allt viltkött. Jägare och ledamot i Svenska Viltmatakademin.

K-C Wallberg, restauratör i Stockholm, driver bland annat Gubbhyllan på Skansen. Kokboksförfattare, jägare och ledamot i Svenska Viltmatakademin.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING