Årets Viltkrog 2024 korades under Smakfestivalen i Umeå. Tävlingen arrangeras av Svenska Viltmatakademin, som verkar för att sprida kunskap om viltmaten och dess fördelar. Och utmärkelsen 2024 går till Åre Nature Studio i Tångböle i Jämtland.
Årets Viltkrog 2024 – Juryns motivering:
”Åre Nature Studio bjuder sina lyckliga gäster på en exklusiv och nyskapande upplevelse där mat och natur smälter samman till storslagen gastronomi.”
Årets jury har bestått av ledamöterna i Viltmatakademin: Henrik Norström (Restaurang Lux Dag för Dag), Marie Söderqvist (tidigare VD Livsmedelsföretagen), Danyel Couet (Allegrine) och jägaren och kocken Lubbe Garell.
– Att själv skjuta viltet, fånga fisken och skapa en så exklusiv smakupplevelse är det ytterst få som klarar, säger Danyel Couet från Viltmatakademins jury. Det Fredrik Karlsson skapat med Åre Nature studio är något helt unikt.
Fredrik Karlsson har byggt hela restaurangen, som bara rymmer 13 gäster, helt själv, av gamla rivna hus. Fredrik Karlsson som är biolog i grunden, från Umeå universitet, plockar och jagar allt som serveras, på egen hand. Under den uppemot 5 timmar långa sittningen serveras gästerna 15 olika rätter. Ripa återkommer i flera varianter. Även lever, hjärta och skrov används. Gästerna får lägga en bit torkad ripa i munnen och dricka viltbuljong på ripskrov, älg och kronhjort. Man får också prova syrad gädda serverad i en glasstrut av bröd och rökt fiskskinn som friteras.
– Jag smälter älgryggsfett som får dra med örter från fjället. Sen stöper jag ljus av det och tänder på borden när ljusen smälter doppar gästerna morotsbröd i fettet, säger en stolt Fredrik Karlsson.
Tävlingen Årets Viltkrog uppmärksammar kockar och restauranger i Sverige som skapar spännande maträtter och upplevelser med viltet är i fokus. Läs mer om Årets Viltkrog på www.viltmatakademin.se
Om Svenska Viltmatakademin
Svenska Viltmatakademin mål är att öka kunskap om, och användningen av, vilt både till vardag och fest.