Årets vinsläpp från Gaja

Livets Goda 4 Dec, 2018
Vin Årgång 2015 i Barbaresco blir ihågkommen för den jämna mognadsgraden i samtliga vingårdslägen och alla druvor skördades under samma dag - den 29 September. Det är nu med stor glädje som importören presenterar sex av vinvärldens högt eftertraktade viner.

Vissa hävdar att 2015 var ett väldigt varmt år men egentligen var det bara juli som var onormalt varmt. Detta resulterade i viner som drivs av sin rena, mogna fruktkaraktär

Gaja Barbaresco 2015
Nr 90439, 1299 kr - 480 flaskor lanseras den 7:e december
Druvorna till Gaja 2015 Barbaresco DOCG kommer från 14 vingårdar som täcker 21,4 hektar i Barbaresco med vinstockar som har en genomsnittlig ålder av 40 år. Kvalitetssäkrningen i vingårdarna är rigorösa. Trots att det inte framgår så är all odling ekologisk och Gaja har dessutom över 70 heltidsanställda vingårdsarbetare. Det summerar till en per 1,4 ha - imponerande!

Gaja Costa Russi Barbaresco 2015
Nr 99018, 3999 kr - 24 flaskor lanseras den 6:e december
Costa Russi är en drygt 4 ha stor vingård som ligger lite längre ner i sluttningen, precis invid Sorì Tildìn och vätter mot sydväst. Rankorna har nått en snittålder om 65 år och Costa Russi är känd som den mest eleganta av dom tre vingårdsbetecknade vinerna i Barbaresco och är vanligtvis det mest parfymerade och snabbast tillgängliga vinet.

Gaja Sorì Tildìn Barbaresco 2015
Nr 99102, 3999 kr - 24 flaskor lanseras 6:e december
Den 3,38 ha stora vingården, Sorì Tildìn ligger på toppen av kullen, strax ovanför Costa Russi, men med direkt sydexponering. Rankorna har nått snittålder om 45 år. Det svalare, högre läget kombinerat med den perfekta exponeringen ger viner med mer kraft och struktur, samtidigt som de alltid bibehåller elegansen och de tydliga nebbiolo-markörerna.

Gaja Sorì San Lorenzo Barbaresco 2015
Nr 99128, 3999 kr - 24 flaskor lanseras 6:e december
Sorì San Lorenzo ligger ett stenkast från staden Barbaresco och kännetecknas av sin kraft och struktur. De 50 år gamla rankorna vätter rakt mot söder. Sorì San Lorenzo är den mest långlivade vinet men också det vinet som kräver mest tid att öppna upp sig.

Gaja Sperss Barolo 2014
Nr 90160, 1499 kr - 90 flaskor lanseras 6:e december
Vingården Sperss ligger i Marenca-Rivette, en mindre region inom Serralunga. Marken, 12 hektar stor och anlagd likt en amfiteater, består av kompakt kalkrik lera. Vinrankorna är i genomsnitt 55 år gamla och växer 370 m.ö.h med sluttningar åt syd och sydväst. 

Magari Ca’Marcanda 2016 Bolgheri DOP
Nr 91121, 359 kr - Lanseras den 7:e december
Magari 2016 kommer från Gajas egendom Ca'marcanda i Bolgheri. Det är en blandning av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Varje druvsort vinifieras separat innan de blandas och åldras minst 12 månader i flaska före första försäljningsdag. 2016 var en jämn årgång som visar både komplexitet och karaktär. Vinet är välstrukturerat och nyanserat med rostad fatkaraktär, fullt med balsamiska undertoner och mörk frukt.

 


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet