- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Årgång 2018 från Jacques Prieur och tre äss från Dr. Loosen i morgondagens webblansering

I morgondagens webblansering ser vi bland annat en stark årgång 2018 från domän Jacques Prieur i Bourgogne, Frankrike och tre mycket fina vinkort från Dr. Loosen.  

Jacques Prieur

Vita

2018 Meursault Village Monopole “Clos De Mazeray”
60 buteljer / Nr 93734 / 749 kr / 93p
Chardonnayfrukten skördas från en 2.87 hektar stor vingård i utkanten av byn Meursault. Vingården ägs helt av Jaques Prieur, så kallad monopole. 100% avstjälkning, malolaktisk jäsning och 18 månader lagring i ekfat.
Underlaget med den lerigt kalkrika jorden ger vinet både rondör och frisk stringens i drivet. Finstämd citrus-, äpple och vit persikafruktighet med apelsinzest som ger en välhintad beska och det ligger en snygg örtnyans och vitblommighet i detta. Rik och lång i avslutet med krydda, fästande mineraler och enveten frukt.    

2018 Puligny-Montrachet 1er Cru “Les Combettes” 
60 buteljer / Nr 93721 / 1 199 kr / 95p
Chardonnay från en 1.50 hectare stor limestone rik vingårdsdel.
100% avstjälkning, malolaktisk jäsning och 19 månader lagring i ekfat.
Alltid ett strålande vin från domänen. Vi intog årgång 2017 igen av vinet häromdagen och det var i ypperlig, ungdomlig form med bra syra och spänst i frukten. Här har vi också en bra spänst i den snyggt växtliga lime och citrus dominerande frukten men något mer dämpad i syran, om än dock bra sådan. Utsökt liering med faten som ger fin krydda och exakt ansad nöthint, och den kalkrika jordmånen ger en sval och skärpt rikedom utan att bli känslokall.

Röda

2018 Beaune 1er Cru Monopole ”Clos De La Féguine”
48 buteljer Nr 93732 / 779 kr / 94p
Pinotdruvan skördas från en 1.59 hektar stor vingård som ägs helt av Jaques Prieur. Man gör även ett chardonnayvin från denna vingård. 100% avstjälkning, malolaktisk jäsning och 15 månader lagring i 100% nya ekfat.
Utsökt strukturerad textur och komplex fruktighet med svart vinbär, körsbär, björnbär, rönnbär, röda äpplen och viss pomerans i vinddraget. Mer mörkt mogen i stilen men fina, ljusa kalkmineraliska grundlager och godartad kryddighet ger både extremt silkigt och nervigt kittlande tanniner. Bra längd med elegant stramt fruktigt omfång.      

2018 Gevrey-Chambertin 1er Cru
36 buteljer / Nr 93730 / 1 349 kr / 94p
Pinot noir från en 0.49 hektar plot. 100% avstjälkning, malolaktisk jäsning och 21 månaders lagring i 100% nya ekfat.
Superba tanniner med kalkmineralstinn, zestriven vinbär- och körsbärshintad fruktighet som i symbios ger vinet bra kraft drivet. Viol och viss stjälkig ört vilar tryggt i famnen och det råder en fin mognad i djupet men ytterst sval och druvskals ung i steget samtidigt, vilket skapar en smått rustik elegans med rödblommiga inslag som ger grace i detta. Imponerande och rik längd.

2018 Clos Vougeot Grand Cru
18 buteljer / Nr 93731 / 1 879 kr / 95p
Pinotdruvan härstammar från en 1.28 hektar stor plot i den totalt 50 hektar stora vingården Clos Vougeot. 100% avstjälkning, malolaktisk jäsning och 21 månaders lagring i ekfat.
Elegant eldig årgång med kashmirsmekande och fästande tannindriv och fint ungdomligt rödbärigt, syrligt lyster med viss mynta i nosdraget i den mörkt mogna körsbärs- och violspridandes frukten, ger storartade, välstämda kontraster i vinet. Lakrits och viss tobak ger välanpassade och snyggt rustika drag och det ligger ett saftfullt fruktfäste i vinets textur som sitter mycket välplacerat och skänker generositet. Stringent opulent kan vi säga.

2018 Echézeaux Grand Cru
12 buteljer / Nr 93725 / 4 999 kr / 96p
Här kommer pinotfrukten från en 0.36 hektar stor plot i vingården Echézeaux. 100% avstjälkning, malolaktisk jäsning och 20 månaders lagring i ekfaten.
Det ligger en underbar rosblomjordigt och växtlig ton i nosspelet som ger denna Echézeaux ett livfullt temperament, med fransk vinkontrollerad vällustighet då. Frukten där moget rödyppiga och skogshintade körsbär spelar huvudroll, är också här opulent och generös med en excellent kryddighet i sig, men har också syran liksom skärpan från det kalkmineraliska fästet som ger lager och struktur. Växer mycket elegant efterhand.

Övriga, ej i årgången provade viner från Jaques Prieur som släpps i dagens webblansering:

2018 Pommard 1er Cru ”Les Charmots”
24 buteljer / Nr 93733 / 1 299 kr

2018 Chambertin Grand Cru
12 buteljer / Nr 93726 / 4 799 kr

2018 Musigny Grand Cru
6 buteljer / Nr 93715 / 7 449 kr

2018 Meursault Perriers 1er Cru
24 buteljer / Nr 93728 / 1 990 kr

2018 Corton-Charlemagne Grand Cru
18 buteljer / Nr 93735 / 2 749 kr

Chevalier-Montrachet Grand Cru
12 buteljer / Nr 93714 / 4 999 kr

2018 Montrachet Grand Cru
12 buteljer / Nr 92338 / 7 989 kr

Dr. Loosen

2019 Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling GG
Mosel / Tyskland / Dr. Loosen / Nr 92184 Magnum 1500 ml / 679 kr / 95p

OBS: Uppskjuten lansering på kort varsel, nytt lanseringdatum är 19:e augusti
Superbt elegant och finstämt samspel och balans i fruktens sötma, krydda, krispiga syra och själfullt spirituella mineraliska glans. Citrus, äpplen, persika och stenfrukter driver fint och i avslut fina lager av limestone. Underbart!

Dagens Stjärna

2015 Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr ”Im Laychen” Riesling GG Réserve Alte Reben
Mosel / Tyskland / Dr. Loosen / Nr 92228 750 ml / 749 kr / 97p
Nobelt syrlig i frukten, sötman ligger i en torr men fylligt rak linje och frukten drar attraktivt med citrus, vit persika och stenfrukt. Vinet är elegant och krämigt i det minerala basspelet och skapar en ytterst intagande tanninstruktur och det är balanserat ut i fingerspetsarna med driven finess i avslut. Väldigt nära totalt komplett.

2019 Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben
Mosel / Tyskland / Dr. Loosen / Nr 92062 Magnum 1500 ml / 729 kr / 95p
Småexotisk och utsökt i fruktens vindar av citrus, vit persika, gröna äpplen och underliggande drag från röda bär som ger vinet en komplex och mörk slagsida. Fin krydda och smeksamt intensiva mineraler ger nobel nerv. Underbart elegant syra och ett vin som landar perfekt mellan söt och torr. Absolut ett måste!

 

Kort om Jacques Prieur

Jacques Prieur grundade denna familjedomän 1956 och man har sitt högkvarter i byn Meursault. 1990 tog sonsonen Martin Prieur tog över ansvaret för skörden och Nadine Gublin är sedan 30 år Jacques Prieur´s vinmakare. Domänen har en vingårdsareal om sammanlagt nära 21 hektar med chardonnay och pinot noir fördelat i 25 olika vingårdar från norr till söder i Bourgogne. Man har även för tre år sedan förvärvat 7 hektar till som man driver under namnet Labruyère Prieur. Precis som för Domän Jacques Prieur odlar man druvorna och tar hand om all vinframställning, som görs av Nadine och hennes team i Meursault.

Så var årgång 2018 för Jacques Prieur

April svängde alla prognoser på grund av höga temperaturer och mycket sol, växtutvecklingen blev extremt snabbt och på kort tid går 2018 från att vara ett sent år till att bli i topp tre beträffande årgångar med den tidigaste vegetationscykeln. 2007 och 2011 är de två som ligger före.

Under påverkan av nästan tropiska väderförhållanden med värme och regn sedan slutet av maj blir juni en mycket spektakulär månad när det gäller den snabba utvecklingen av vingården. Ett annat viktigt faktum är att i slutet av juni ökar trycket från mögel. På grund av mycket höga temperaturer och ett exceptionellt solsken påbörjades druvornas mognad i mitten av juli och mognadsskedet beroende på torrheten i de olika vingårdslägena, är mellan 20% och 80% i slutet av månaden.

Första halvan av augusti är mycket varm med temperaturer över 32°C. Dessa extrema förhållanden får vinstockarna att eskalera snabbt, och än en gång bekräftas årgångens tidiga växt- och mognadsutveckling. Skörden påbörjas den 29 augusti och avslutas den 12 september. Pinot noir och chardonnay är lika mogna och utan någon signifikant skillnad mellan Côte de Beaune och Côte de Nuits. Skörden sker i ett torrt, varmt och mycket soligt väder fram till den 10:e september, och efter det var de två sista skördedagarna svalare och inte särskilt varma.

Kort om Dr. Loosen

Ernst Loosen är en färgstark och framgångsrik karaktär och en av de främsta producenterna i Mosel. Egendomen hade funnits i familjens ägo i nära 200 år innan Ernst tog över hela kontrollen av verksamheten 1988. Ernst betecknar endast de vingårdar, sex till antalet, som klassades Erste Lage (Grosse Lage – Grand Cru) i den preussiska klassifikationen från 1868. Denna klassifikation är fortfarande normen för de ledande producenterna i landet och visst säger denna mer om vinernas potentiella kvalitet än den mustviktsbaserade lagen från 1971. Det är distinkta viner från icke ympade stockar med en ansenlig ålder på upp till 70-80 år och till och med 120 år som mest. Den totala hektaren vingårdar uppgår till 20.2 med en avkastning på 200 000 buteljer ett normalt produktionsår. Det är 100 procent riesling som Ernst fokuserar på här, han undviker konsekvent botrytis till de torra eller lätt söta vinerna och siktar på max 12,5 procent alkohol, han använder endast naturlig jäst och jäsning i stora ekliggare.