Hem Vinvärlden Argentina kan det där med malbec!

Argentina kan det där med malbec!

av Niklas Jörgensen

Förmodligen är jag inte ensam om det, att ha upptäckt tjusningen med malbec via Argentina och inte dess ursprung Cahors i Frankrike. Men tack vare sydamerikanerna fick druvan ett välförtjänt uppsving i moderlandet och idag har malbec bra högre status världen över än för ett par decennier sedan. Själv är jag fortsatt såld på den argentinska tolkningen och det beror tvivelsutan bland annat på höghöjdsodlandet. I mitt glas: Alegoría från Gualtallary i Mendoza, Argentina!

Argentina har länge fascinerat mig, inte minst vinerna från Mendoza. Just kombinationen av varma dagar på hög höjd och kalla nätter skapar en unik fräschör i druvorna. Gualtallary hör till vinregionen Tupungato som i sin tur räknas in i Uco Valley. Mendoza helt enkelt och det är just alla dess underområden i landet som är fascinerande att lära känna för sina olika stilar. I mitt vintips Alegoría från producenten Bodega Navarro Correas handlar det om en malbec som handskördats från allt mellan 900 och 1200 meters höjd. Inte de enklaste av förutsättningar men de främsta odlingslägena i vinvärlden bjuder ju sällan på en dans på rosor!

Niklas om 2018 Alegoría Malbec Reserva

Min första tanke är ett Bordeauxliknande vin men med luft i glaset så landar det till slut i en bussig mix av det örtiga landskapet med uppbackning av en skön violton samt sval men generös mörk bärfrukt, främst björnbär och cassis. Faten är i bakgrunden men pockar inte på någon större uppmärksamhet. Smaken är generöst ungdomligt mörkbärig men ändå stram och syran, som är typisk för högre höjder, drar mot blodgrape hållet till och maxar fräschören. Lagringen på fat kikar mer fram nu men aldrig på bekostnad av ursprung. Skön violpastill i det rätt långa avslutet.

Intrycket: 88 LGP

Alltså, det är rätt mycket vin för pengarna här och dessutom inget vin som har bråttom utan fem års lagring lär enbart fördjupa smakerna. Mat till? Tja, det är ju rätt svårt att inte fastna i charkdisken och stå och kika på de bättre nötdetaljerna för är det något epitet malbecvinerna från Mendoza förtjänar så är det grillvärdiga!

Bodega Navarro Correas Alegoría kostar 119 kr för en flaska (75 cl, 14%), har artikelnummer 2161 och finns i närmare 250 butiker. Till resten beställer du utan extra kostnad >>>

Receptinspiration: Shawarma & argentinsk malbec i mästerlig kombination!
Se receptet HÄR

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING