Hem Vinvärlden Argyros Estate’s Vinsanto – nektar från Santorini

Argyros Estate’s Vinsanto – nektar från Santorini

av Livets Goda


Idag är det få som producerar Vinsanto på vulkanön Santorini och delvis beror det på att vinnäringen överlag inte är lika inkomstbringande som turistindustrin. Men precis lika avgörande är de yttre omständigheterna för detta är inte jordens lättaste ställe om vinodling står på agendan.

Basaltön är mer eller mindre en phylloxerafri zon så rankorna är oympade och för att skydda dem från salta havsvindar och extrem värme flätas de likt nedsänkta korgar i marken. Assyrtiko är huvuddruvan, inte bara en av de äldsta i Grekland utan sannolikt en av de vitis vinifera som varit med längst tid. En sak är säker; under de årtusenden som den existerat så har Santorini varit dess hem och de bägge har funnit en minst sagt remarkabel symbios som sannolikt är oslagbar i vinvärlden. Idag odlas assyrtiko även i andra delar av Grekland och det görs även försök med druvan i exempelvis Australien men ingenstans får den samma vibrerande frukt, syra och sälta som på Santorini.

De torra vinerna har numer tagit täten som handelsvara även om det var nektarn vinsanto som under århundraden innehade titeln och sedermera kopierades i andra länder, främst då i nuvarande Italien. Sött var preferensen och det största vinet men tider ändras och idag lever flera av de främsta söta en allt mer undanskuffad tillvaro. Familjen Argyros har länge varit den främsta ambassadören för vinsanto och idag är det fjärde generation som producerar vinet som produceras efter att druvorna fått torka ett par veckor direkt efter skörden. Efter pressningen och jäsningen, det tar ett tag att jäsa druvorna med så pass hög sockerhalt, så lagras vinet på använda franska ekfat under fyra års tid.  Därefter ett år i flaska för att lugna ner sig innan det når marknaden. Tålamodet är värt respekt i tider när allt stressas ut men så är också resultatet enastående och ett unikum i vinvärlden.

Livets Goda provade 2009:an från Argyros, ett vin som numer återfinns i beställningssortimentet även om det där ersatts av en 2010:a.

2009 Argyros Vinsanto, Santorini

Bara vetskapen att snittåldern på vinrankorna som använts till vinet ligger på 150 år framkallar en gåshudsliknande känsla. Det är historia och nutid samtidigt i ett glas och tankarna vandrar lätt iväg till tiden då rankorna planterats – historiens vingslag. Assyrtiko dominerar vinet och backas upp av athiri och aidani, de två sorter som också är tillåtna i öns viner.

Redan färgnyansen är iögonenfallande med sitt vackert transparenta, relativt mörka bärnstensskimrande utseende. Bouqueten exploderar direkt från start i glaset och det bjuds på en kaskad av doftintryck; färsk tobak, aprikoser, katrinplommon, kryddhylla, en närmast parfymerad blommighet och ett lätt volatilt drag som påminner om nylackad båt. I gommen en härlig omfamnande rikedom med torkade frukter, tobak, fatkryddor, apelsinblom och en skönt trögflytande känsla. 220 gram socker per liter men också 7 gram syra gör att vi upplever vinet som först och främst friskt och aldrig baktungt. Finalen är distinkt och eftersmaken stannar kvar länge i det här ytterst personliga vinet.

Livets Goda-redaktionens intryck: 93 LGP

En vinsanto kan lagras länge men har kanske en än större charm i dagsläget med den livliga frukten. Dessutom håller en öppnad flaska förhållandevis länge i kylen. Prova Argyros till chokladdesserter gärna med apelsin som ingrediens, eller till kraftfulla hårdostar med markerad sälta.

En 50 cl flaska kostar 287 kr och länk till vinet finner du här.

Importör av Argyros i Sverige: Handpicked Wines

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING