Hem Whisky & Bourbon Aristokratiskt cognac i dagens lansering: Delamain Pléaiade Collection Apogée Vintage 1965

Aristokratiskt cognac i dagens lansering: Delamain Pléaiade Collection Apogée Vintage 1965

av Anders Enquist

I dagens lansering på SB släpps 12 flaskor av Delamain Pléaiade Collection Apogée Vintage 1965. Det är inte ett vanligt fenomen att cognac buteljeras med exakt årgång, vanligtvis är det en blandning av olika årgångar. Men här har vi en ”riktig” årgångscognac, och dessutom en ödmjukt vacker sådan.

Delamain är ett av de få cognacshus som har tillåtelse att tillverka årgångsbetecknad Cognac. Druvorna till denna cognac skördades från en enskild vingård i Verrières Grande Champagne. Efter en 50-års lagring lagring i fat med start 1966 i Delamains källare flyttades cognacen till 30 liters demi-john. Den totala upplagan ligger på 42 buteljer så Sverige och importören Johan Lidbys Vinhandel ligger onekligen bra till hos Delamain.

Delamain Pléaiade Collection Apogée Vintage 1965

Cognac / Frankrike / Delamain / 700 / Nr 40883 / 7 699 kr / 98p
Det ligger en smått sensationell aromatisk, floral och tobaks vegetalt hintad krydda som ger en underbar vitalitet och livlighet i den annars så nästan förnäma cognacen. Doften är också en historia för sig med vindarna av åldrande lagringskällare och gamla fat. Fallfruktsmogna äpplen inte helt utan syrliga körsbär i dragen stilar där likaså och ger syra.
I gomseglet finner sig en sparsmakad sötmörk, attraktiv chokladbeska sig till rätta i doftspelets ingredienser och allt biter med en sammetsliknande edge, uttrycksfullt men aldrig med tappat humör. Lika elegant och tidlöst som underbart!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING